Kriza oko Brexita

Prvi put poslije 70 godina: Britanski parlament i zvanično suspendovan

Objavljeno: 10.09.2019. u 08:50

Prethodno je britanski parlament odbacio prijedlog premijera Borisa Johnsona da se raspišu vanredni izbori za 15. oktobra, odnosno prije planiranog izlaska zemlje iz EU

Britanski parlament

Britanska vlada je i formalno suspendovala Parlament, poslavši poslanike kući u narednih pet sedmica usred krize oko Brexita.

Zakonodavno tijelo je zvanično suspendovano formalnom ceremonijom u Domu lordova, ali tek pošto je predsjedavajući Donjeg doma John Bercow  izrazio  nezadovoljstvo riječima da mnogi smatraju da je to "akt prevare izvršne vlasti".

Poslanici će se vratiti u Parlament 14. oktobra, nešto više od dvije sedmice prije nego ššto Britanija treba da napusti Evropsku uniju 31. oktobra.

Opozicija optužuje premijera Borisa Johnsona da pokušava da zaustavi zakonodavce da prouče njegov plan za Brexit.

Kako se navodi, ovo je prvi put poslije više od 70 godina da je britanska vlada suspendovala Parlament.

Prethodno je britanski parlament odbacio prijedlog premijera Borisa Johnsona da se raspišu vanredni izbori za 15. oktobra, odnosno prije planiranog izlaska zemlje iz EU.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije