open-navfaktor-logo
search
Turska
Prvi redovni let sa Aerodroma Istanbul: Prvi putnici poletjeli za Ankaru
Aerodrom Istanbul, treći aerodrom u turskoj metropoli, svečano je otvoren 29. oktobra, a prvi redovni let sa novog aerodroma obavljen je već jutros. Avion kompanije Turkish Airlines poletio je prema glavnom gradu Ankari, tačnije ka aerodromu Esenboga
31.10.2018. u 11:17
get url
text

Avion Turkish Airlinesa "TK 2124" poletio je jutros sa Aerodroma Istanbul prema Ankari, što je prvi redovni let sa novootvorenog aerodroma, javlja Anadolu Agency (AA)

Aerodrom Istanbul, treći aerodrom u turskoj metropoli, svečano je otvoren 29. oktobra uz prisustvo turskog predsjednika Recep Tayyipa Erdogana i brojnih zvanica iz cijelog svijeta.

Prvi redovni let sa novog aerodroma obavljen je već jutros, avion kompanije Turkish Airlines "TK "2124" poletio je prema glavnom gradu Ankari, tačnije ka aerodromu Esenboga.

Ministar transporta i infrastrukture Republike Turske Mehmet Turhan razgovarao je jutros sa prvim putnicima na redovnom letu za Ankaru, te im pozelio sretan put. Ministar Turhan potom je sa kontrolne kule pratio i polijetanje prvog aviona za Ankaru.

Treći istanbulski aerodrom koji je nazvan "Aerodrom Istanbul" u prvoj etapi će imati kapacitet od 90 miliona putnika, a na kraju bi mogao biti povećan i na 200 miliona putnika. Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila.

Troškovi izgradnje novog istanbulskog aerodroma iznose 10 milijardi i 247 miliona eura. Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a ostale faze bi trebale biti završene narednih godina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.