U centru Kijeva, glavnog grada Ukrajine, za sada nepoznati napadači pucali su kasno sinoć na automobil lokalnog zastupnika, a tom prilikom ubijen je njegov trogodišnji sin.

Za volanom je u trenutku napada bio Vjačeslav Sobolev, biznismen i zastupnik regionalnog savjeta, javio je Reuters, pozivajući se na policijske izvore. Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije objavilo ko je vlasnik automobila, kao ni identitet žrtve, navodi britanska agencija.

-Poslije ranjavanja, dijete je umrlo u vozilu hitne pomoći na putu ka bolnici- navelo je ukrajinsko ministarstvo na Facebooku. 

Soboljev je biznismen iz Donjecka, a u periodu od 2010. do 2011. bio je izvršni direktor ukrajinskog "Naftogasa".

Vjačeslav Soboljev je policiji ispričao da se pucnjava dogodila kada je, tokom povratka kući iz jednog kijevskog restorana, zastao na semaforu.

Prema pisanju Uniana, kako prenosi RTS, biznismen je začuo pucnjavu, a njegova žena je počela da vrišti. Na zadnjem sjedištu automobila bio je njihov trogodišnji sin Aleksander.

Soboljev je, kako pišu mediji, sa djetetom u rukama potrčao tražeći pomoć. Prema pisanju Uniana, trogodišnje dijete imalo je prostrijelne rane glave.

Kijev jepod opsadom, pošto policija sprovodi akciju potrage za napadačima.

Ko je Vjačeslav Soboljev

Soboljev (48) je zastupnik u parlamentu grada Kijeva, iz redova bivšeg predsjednika Petra Porošenka. Na tu funkciju izabran je 2015. godine. Član je odbora za budžet i finansije.

Vjačeslav Soboljev, prema pisanju ukrajinskih medija, posjeduje nekoliko kompanija u oblasti energetike.

Tokom 2010. i 2011. bio je direktor u ukrajinskoj državnoj energetskoj kompaniji "Naftogas".

Rodom je iz krajnje istočne oblasti Donjeck, a pojedini ukrajinski mediji navode ga kao jednog od finansijera proruskih aktivista u toj oblasti, objavila je B92