open-navfaktor-logo
search
Ajdinović za Faktor
Pumpe pokušale dići cijene goriva iznad 3 KM, na jednoj pronađeno 13.000 litara u zalihama
Kako bi zaustavili nezakonito dizanje cijena goriva tržišni inspektori na području HNK, ZDK, SBK i u Kantonu Sarajevo od jutros vrše kontrole.  
05.03.2022. u 19:46
get url
text

- Sinoć smo dobili informaciju od ministra trgovine Federacije BiH, Zlatana Vujanovića, da im je nekoliko prometnika poslalo obrazac sa drastičnim povećanjem cijena goriva. Prethodno smo utvrdili da kod određenih prometnika postoje zalihe goriva i da slijedi neopravdano povećanje cijene goriva više od tri marke. Jasno nam je bilo da se radi o zloupotrebi ove teške situacije i da se dođe do ekstra profita preko leđa građana  - rekao je za Faktor Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Zbog ranijih procjena i analiza na tržištu nafte u Bosni i Hercegovini inspektori su krenuli u akciju i ovoga vikenda da spriječe abnormalna poskupljenja goriva koja se nalaze u zalihama kod trgovaca i na benzinskim pumpama.

- Od ranih jutarnjih sati u akciji je nekoliko timova inspekcije i počeli smo kontrolu upravo u onim kantonima tragom informacije koju nam je dao ministar Vujanović. U HNK smo imali angažovanih najviše naših inspektora, obzirom da je iz ovog kantona podneseno najviše zahtjeva za poskupljenje goriva. Kada su vidjeli inspekciju na terenu odstali su od nezakonitog povećanja cijena goriva, ali u nekim drugim kantonima bili su uporni u nezakonitom poskupljenju goriva – ističe Ajdinović.

Kako nam je rekao u HNK i ZDK morali su kazniti firme koje su namjeravale na nezakonit način podići cijene goriva.

- Kod jednog trgovca u ZDK zatekli smo više od 13 hiljada litara dizela koje je imao u rezervi, a namjeravao je drastično povećati cijenu goriva. Inspekcija je ovom privredniku zabranila promet gorivom do daljnjeg. Zato nećemo stati, radit ćemo dan i noć i nećemo dozvoliti da rastu cijene goriva koje su nabavljene po znatno nižim cijenama i koje je ostalo neprodato, dakle u zalihama, te da se na tu nisku cijenu kada je kupljeno, zaračunavaju drastična poskupljenja. Pojedinci su imali namjeru da po litri goriva imaju čistu zaradu od jedne marke i to smo spriječili – tvrdi Ajdinović.

Direktor Federalne inspekcije ne može da zamisli takvo ponašanje ljudi koji se bave uvozom i prodajom goriva.

- Računali smo da ćemo u ovoj teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji, kada sve poskupljuje naići bar na malo patriotizma kod naših uvoznika goriva, jer oni odlično posluju i za njih krize nema. Puno se goriva troši u BiH počev od preduzeća i velikog broja građana, a sada kada su trebali raditi samo po zakonu u povećanju cijena ni to nisu ispunili, već su nastojali da na sve zaračunaju i ekstra dobit. Na svakoj litri goriva prometnik zaradi 25 feninga što je po zakonu. Na ovaj način svakom preduzeću u ovoj branši se isplati poslovanje i može pokriti sve troškove. Koliko su do sada zaradili na prodaji goriva, mogli su u ovoj teškoj situaciji smanjiti cijenu goriva bar za pet feninga, da na ovaj način olakšaju život svojim kupcima – poručuje Ajdinović.

Inspekcija još sabira današnje kazne zbog nezakonitih poskupljenja goriva, a naš sagovornik kaže, da su morali kazniti oko 50 posto firmi koje su posjetili u toku današnjeg dana, a akciju nastavljaju i sutra. Ako utvrde da određeni uvoznik goriva često krši zakon naplaćivat će maksimalne kazne od 10 hiljada maraka. 

U entitetu RS na mnogim pumpama cijena prelazi tri KM, po litri goriva. Cijena benzina i dizela u Istočnom Sarajevu prošle sedmice iznosila je od 2,47 KM do 2,53 KM. To znači da je cijena goriva i nafte za samo sedam dana skočila za 0,50 KM.

Na većini benzinskih pumpi u RS-u cijena benzina i dizela je ista i iznosi 3.09 KM po litri, dok na pojedinim pumpama iznosi 3,10, pa i 3,14 KM za litru dizela u Istočnom Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.