open-navfaktor-logo
search
Nastavit će kontakte
Putin i Scholz telefonom razgovarali o elektrani Zaporožje, ruski predsjednik pozvan da pristane na prekid vatre
Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Olaf Scholz u telefonskom razgovoru u utorak razgovarali su o situaciji oko snabdijevanja energijom i o nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, navodi se u saopćenju Kremlja, prenosi Reuters.
13.09.2022. u 21:34
get url
text
Vladimir Putin i Olaf Scholz

Putin je također rekao Scholzu da Rusija "omogućava komitetu Crvenog krsta pristup ukrajinskim ratnim zarobljenicima dok ukrajinske vlasti to odbijaju".

Predsjednik Rusije je u razgovoru sa Scholzom naveo da su problemi sa opskrbom Evrope gasom kroz plinovod Sjeverni tok-1 uzrokovani zapadnim sankcijama Moskvi, prenosi TASS.

Opisujući trenutnu situaciju u evropskom energetskom sektoru, Vladimir Putin je naglasio da je Rusija bila i ostala pouzdan snabdjevač energetskim resursima, ispunjavajući sve svoje ugovorne obaveze.

Za prekide u radu gasovoda Sjeverni tok 1 rekao je da su "uzrokovani antiruskim sankcijama koje ometaju njegovo održavanje".

Putin je rekao da su bilo kakvi pokušaji da se okrivi Moskva za energetske probleme Evrope cinični, s obzirom na to da su vlasti pojedinih zemalja zatvorile isporuku gasa preko Ukrajine i Poljske kao i odbijanje da se izda dozvola za rad gasovodu Sjeverni tok 2.

Također, jedna od glavnih tema bila je agresija na Ukrajinu, što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom". Vladimir Putin je posebno skrenuo pažnju Scholzu na kršenje međunarodnog humanitarnog prava od ukrajinske strane, neprekidno granatiranje gradova u Donbasu, što je rezultiralo smrću civila i namjernim oštećenjem civilne infrastrukture, navodi TASS.

Razgovarali su i o sigurnosti nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP).

Predsjednik Rusije je detaljno govorio o mjerama koje se poduzimaju u koordinaciji s IAEA kako bi se osigurala fizička zaštita nuklearne elektrane Zaporožje. Putin tvrdi da je elektrana izložena stalnim raketnim napadima iz Ukrajine, "što stvara realne rizike od katastrofe velikih razmjera."

U razmjeni mišljenja o implementaciji sporazuma o prometu žita potpisanog u Istanbulu 22. jula, Vladimir Putin je naglasio "prirodu tog paketa sporazuma" i objasnio suštinu zabrinutosti zbog "neuravnotežene raspodjele zaliha ukrajinskog žita pomorskim putem, jer samo mali dio tih pošiljki stiže do zemalja kojima je to najpotrebnije".

- Istovremeno nema napretka u otklanjanju prepreka za izvoz ruskih proizvoda i đubriva - naglasio je Putin.

Ruska strana je potvrdila spremnost da velike količine žitarica isporuči na strana tržišta, kao i da besplatno preveze đubriva koja su blokirana u evropskim lukama u zemlje kojima je to potrebno, navodi se u saopćenju iz Kremlja.

Putin i Scholz su se dogovorili da će nastaviti kontakte.

Iz ureda njemačkog kancelara je saopćeno da je Scholz pozvao Putina da pronađe diplomatsko rješenje za sukob u Ukrajini na osnovu primirja i potpunog povlačenja ruskih trupa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Scholz je također naglasio potrebu da se osigura sigurnost nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini i apelovao na Putina da nastavi u potpunosti s implementacijom sporazuma o žitu koji podržavaju Ujedinjeni narodi, rekao je Scholzov glasnogovornik Steffen Hebestreit.

- Savezni kancelar je naglasio da svi dalji koraci ruske aneksije neće ostati bez odgovora i neće biti priznati ni pod kojim okolnostima - rekao je Hebestreit u izjavi, dodajući da su se Scholz i Putin složili da ostanu u kontaktu.

Taj 90-minutni razgovor bio je prvi razgovor između Scholza i Putina u posljednjih nekoliko sedmica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.