Najopsežnije se nalaze na istočnom frontu, u provinciji Lugansk, i na jugu, na istočnoj obali provincije Herson, piše portal 19fortyfive.

Grade utvrde

Iako će utvrde, koje uključuju opsežne sisteme rovova i protivtenkovske zamke, zasigurno eventualne ukrajinske protivofanzive učiniti težim i skupljim, one ni izbliza ne garantiraju da će zaustaviti ukrajinske snage.

Za početak, otvoreni obavještajni izvori, koje je analizirao Institut za proučavanje rata, sugeriraju da se većina tih utvrda nalazi pored cesti.

Ukrajinske snage već su dokazale da mogu uspješno funkcionirati izvan tih područja i zaobići ruske odbrambene linije, kao što su već i učinili tokom protivofanzive u septembru.

Tada su ukrajinski redovi oklopnih vozila jednostavno ignorirali i prošli pored utvrđenih gradova pod ruskom kontrolom koji su mogli usporiti njihov napredak i natjerali ruske snage da se ili povuku ili riskiraju da ih se opkoli i uništi.

- Većina ruskih utvrda na terenu na istoku Hersona optimizirane su da se brane protiv napada s ceste i mogle bi biti vrlo ranjive na okruženja s drugih strana - procijenio je Institut.

Obavještajni izvori također sugeriraju da je ruska vojska s prvih linija povukla iskusnije jedinice i zamijenila ih plaćenicima i mobiliziranim rezervistima.

Moskva vjerovatno pokušava osnovati neke mobilne jedinice s iskusnijim trupama, kao što su elitni VDV padobranci.

Neiskusne trupe

No taj potez mogao bi im se obiti u glavu budući da su neiskusne trupe koje se sada nalaze na prvim linijama puno ranjivije na ukrajinske napade.

- Ruske snage vjerovatno su poslale mobilizirane vojnike na prve linije odbrane i povukle iskusne, profesionalne jedinice na sekundarne ili tercijarne linije odbrane, a taj postupak mogao bi dovesti do još bržeg ukrajinskog napretka - dodali su iz Instituta.

Fokusiranje ruske vojske na izgradnju odbrambenih linija također pokazuje da se Kremlj prilagodio stvarnosti rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin napokon shvata stvarne mogućnosti svoje vojske.

Upravo je slabo razumijevanje odnosa na terenu bilo jedan od glavnih razloga zašto je rat po Moskvu išao toliko loše.

Ostaje da se vidi hoće li ta saznanja natjerati Kremlj za pregovarački sto ili će Putin nastaviti eskalirati sukob u želji da odbaci Ukrajince.

Zasad, čini se malo vjerovatno da bi ruska vojska bila sposobna preokrenuti tok rata.