open-navfaktor-logo
search
Mihail Kasjanov
Putinov bivši premijer: Pregovori su kamuflaža, on nije spreman na ustupke
Tvrdnje Rusije da će drastično smanjiti svoje vojne operacije u blizini Kijeva iznenadila su sve na Zapadu i dovele do pitanja da li je to potez koji vodi ka miru, ili je samo dimna zavesa kako bi Kremlj mogao organizovati svoje snage. Situaciju u Ukrajini prokomentarisao je i Mihail Kasjanov, bivši ruski premijer, koji je istakao da nema indicija da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman na ustupke.
31.03.2022. u 17:45
get url
text

Moskva je obećala da će smanjiti svoje operacije oko ukrajinske prijetolnice kako bi povećala uzajamno povjerenje u pregovore između Rusije i Ukrajine, a zapadni zvaničnici sugerišu da se ovdje radi o kupovini vremena.

Mihail Kasjanov koji je bio premijer Rusije u periodu od 2000. do 2004. godine, odnosno tokom prvog Putinovog mandata na mjestu predsjednika, govorio za Sky news o tome šta bi mirovni pregovori mogli da znače.

- Mislim da nemamo indicije da je Putin spreman da bilo kakve ustupke. On želi da ima namještene pregovore sa Ukrajinom samo da bi pokazao cijelom svijetu da želi mir, ali.... Mislim da je to jednostavno neka vrsta kamuflaže - rekao je on.

On je u intervjuu za britanski medij LBC rekao da "Putin treba da se plaši", dok je iznosio argumente o tome da NATO uvede zonu zabrane leta iznad Ukrajine.

- Ako bi se uspostavila takva mjera, on bi bio šokiran - dodao je.

Kasjanov je istakao da Putin već iznenađen zbog odgovora Zapada na rat u Ukrajini.

 - Mislio je će ovo biti isto kao i aneksija Krima - rekao je.

Ponovio je da cjelokupna situacija sve više ljuti Putina, jer se njegove operacije na odvijaju kako bi želio.

Na pitanje da li će Putin suočiti sa gnevnom ruskog naroda zbog brutalne invazije na Ukrajinu, Kasjanov ističe:

- Ne u kratkom vremenskom periodu, ali na duge staze da. Oni će vidjeti stvarne razloge i stvarne izvore problema koje imaju. Bit će potrebne decenije da se plati ono što je Putin uradio ovoj zemlji - rekao je on.

Za kraj je dodao da će sve dok "Ukrajina nastavi da se brani i pobjeđuje u ovom ratu, to značiti da je došao početak kraja Putinove ere", prenosi CDM.me.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.