open-navfaktor-logo
search
Neizvjesno
Radnici Aluminija: Ovo je posljednji krik; Čović: Sve će biti puno jasnije
Situacija u Aluminiju je neizvjesna, a radnike ne interesuju nikakve priče koje se plasiraju o raznim investitorima, već kako nastaviti sa daljim radom, naglasio je Blažević
15.11.2019. u 15:20
get url
text

Novoformirani Sindikat uposlenika Aluminija Mostar danas je ponovo uputio apel da se iznađe rješenje za postojeću situaciju nekadašnjeg privrednog giganta. Predsjednik Skupštine sindikata Željan Blažević istaknuo da je ovo posljednji krik za pokušaj spašavanja fabrike, radnika i njihovih porodica, grada Mostara i hercegovačke regije, pa i države. 

-Situacija u Aluminiju je neizvjesna, a radnike ne interesuju nikakve priče koje se plasiraju o raznim investitorima, već kako nastaviti sa daljim radom - naglasio je Blažević.

Član bivšeg Kriznog štaba Emil Ćorić je podsjetio na aktivnosti koje su preduzimane prije gašenja proizvodnje u Aluminiju, poput protesta i blokiranja saobraćajnica, kako bi se, skrenula pažnja na ono šta će se dogoditi.

-Nismo uspjeli spriječiti gašenje fabrike. Nakon toga, održavali smo sastanke na kojima smo razgovarali o tome kako pokrenuti proizvodnju i postoji li takva mogućnost. Dobili smo obećanja od svih - preko hrvatske politike, politike Vlade FBiH, premijera, dopremijerke, resornog ministra, da će učiniti sve da se proizvodnja pokrene, na način da će pronaći investitore koji će uložiti novac da bi fabrika radila na tržišnim osnovama. Ljudi koji su ostali radili su na pripremi fabrike za ponovni start - podsjetio je Ćorić.

Nakon što je urađena analiza i prezentirano koliko novca je potrebno za ponovno pokretanje proizvodnje, sve je, dodaje stalo. Tvrdi Ćorić kako je fabrika spremna za investitore, no postavlja se pitanje zašto oni ne dolaze? Ističe kako radnici nikada nisu bili problem, već da je problem bio negdje drugo. Poručuje Ćorić kako neko morati preuzeti odgovornost.

-Svi su oprali ruke od nas, od vlasnika, preko politike. Mi želimo zaraditi pošteno svoju plaću, a država je tu da nam pomogne. Ako ne žele pomoći, onda nek kažu - Aluminij više ne može postojati zbog tog i tog, i da završimo priču- ustvrđuje Ćorić.

Prema njegovim riječima, 90 posto radnika, ako će se pokrenuti proizvodnja za mjesec-dva, reklo je da su spremni raditi besplatno. Predsjednik Skupštine Aluminija Blažević napomenuo je da radnici ne primaju plaću od 1. avgusta. 

- Svi radnici Aluminija, osim Nadzornog odbora, dobivaju umanjena primanja. Oni imaju pune nadoknade - kazao je Blažević.

O jutros održanom sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića sa članovima Nadzornog odbora nisu upoznati ni da se trebao održati. S druge strane, Čović je novinarima prokomentira situaciju u Aluminiju, kazavši da se nada da će sljedeće sedmice biti jasnija situacija u ovoj kompaniji.

- Razgovarao sam s Nadzornim odborom i dogovorili smo da iduće sedmice obavimo nužne razgovore s potencijalnim investitorom. Situacija je dosta složena i teška, ali na nama je da izvršimo sva obećanja koja smo dali zaposlenicima. Iduće sedmice će biti sve puno jasnije. Investitor je nagovijestio stotine miliona maraka, zapošljavanje dvostruko više ljudi. Puno je stvari ostalo da se raspravi. Ali da ne bih bio vidovnjak pozvali smo te ljude da objasne svoju ponudu, tako da nema nikakvih zabluda i da znamo kakve korake vući dalje - rekao je Čović.

Radnici su poručili da ukoliko se u narednih mjesec dana ne iznađe rješenje za Aluminij, ne isključuju ni proteste u nastojanju da se izbore za svoja zagarantovana radnička prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.