Ponedjeljak, 23.05.2022.
FOTO: Ajdin Cocalić

Radnici Krivaje protestvovali ispred zgrade Vlade FBiH

Radnici preduzeća Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići, u stečaju, protestvovali su danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, jer zaključci usvojeni 15. septembra u vezi njihovih prava još nisu implementirani.

Kako je kazao predstavnik radnika Ramiz Mujić, oni su posljednih mjesec insistirali na sastanku s premijerom FBiH Fadilom Novalićem koji je od 15. septembra obećao da će uraditi zaključke prema radnicima Krivaje.

VEZANI TEKST - Novalić i Džindić sa predstavnicima "Krivaje": U rješavanje statusa radnika uključiti i niže nivoe vlasti

- Međutim, zadnjih mjesec smo slali dopise da se organizuju sastanci i nismo dobili nikakve odgovore. Stigli smo u 11 sati pred Vladu FBiH iz koje nam se niko nije obratio - kazao je Mujić.

Dodao je i kako su danas dobili informaciju da će federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u ponedjeljak ili u utorak organizovati sastanak sa radnicima Krivaje. Zbog toga su radnici odlučili da odu u Zavidoviće i očekuju sastanak sa Džindićem i Novalićem. 

- Smatram da ovakvi dolasci nisu poželjni ni za radnike ni Vladu FBiH, ali ono što je najbitnije je da Vlada FBiH i njeni predstavnici, kada neke zaključke donesu, treba da ih provedu - naglasio je Mujić.

Na sastanku koji su u septembru održali Novalić i Džindić sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirzom Ganićem, načelnikom Općine Zavidovići Hašimom Mujanovićem i predstavnicima radnika Krivaje Mobel u stečaju, dogovoreno je, između ostalog, da sredstvima Federacije BiH budu izmirene preostale obaveze za 29 radnika koji ispunjavaju zakonske uslove za odlazak u penziju.

Dogovoreno je da će za ostale radnike biti napravljen progam zbrinjavanja, najvjerovatnije u smislu jednokratnih pomoći i otpremnina.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh