open-navfaktor-logo
search
Borci
Ramić: Očekujemo da primjena Zakona o demobilisanim borcima počne do 1. augusta
Mi se iskreno nadamo da će borci koji ispunjavaju uvjete za egzistencijalnu novčanu pomoć, moći predavati dokumentaciju od naredne sedmice, rekao Sabahudin Ramić
23.07.2019. u 13:01
get url
text
Borci, protesti

Predstavnici boraca očekuju da do 1. augusta počne primjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je na Domu naroda Parlamenta FBiH usvojen 18. jula. Međutim, Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH, kazao nam je da potpis na ovaj dokument još nije stavio Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda FBiH. Objašnjava da nakon Martinovića, zakon ide na potpis kod predsjednika Federacije BiH.

Svoj potpis još nije stavio Tomislav Martinović 

- Zakon još nije u Parlamentu FBiH potpisan. Stoji kod predsjedavajućeg Doma naroda FBiH Tomislava Martinovića. Ne znam da li radi lektorsku obradu ili nešto pregleda, ili ga nije bilo ovih dan-dva... Mislim da ćemo pokušati danas to riješiti. Uglavnom, to će ići ove sedmice i to najprije na ukaz predsjedniku Federacije, a nakon toga na objavljivanje u Službenom listu FBiH - rekao nam je Hadžiavdić.

Kaže kako se nada da još aktuelni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara neće kod sebe zadržavati zakon.

- Kada se zakon donese u Parlamentu, ne bi smjelo proći više od deset dana, a da se ne nađe u službenim novinama. Zvali su nas danas iz Saveza boraca FBiH zbog zakona, interesiraju se kada će početi primjena. Nema nijednog razloga da zakon o pravima demobilisanih boraca ne stupi na snagu do 1. augusta - rekao nam je Hadžiavdić.

Razgovarali smo i sa Sabahudinom Ramićem, predsjednikom Saveza boraca FBiH.

- Mi se iskreno nadamo da će borci koji ispunjavaju uvjete za egzistencijalnu novčanu pomoć, moći predavati dokumentaciju od naredne sedmice. Očekujem da zakon stupi na snagu do 1. augusta. Kao što je poznato, mi imamo dogovor sa federalnim ministrom za boračka pitanja Salkom Bukvarevićem i Radnom grupom da se krene u obilazak kantona krajem augusta, odnosno, početkom septembra. Sve to da bi kantoni u budžetima za narednu godinu planirali određena sredstva za realizaciju ovog zakona - govori nam Ramić.

Pomoć imaju i borci oboljeli od PTSP-a 

Podsjeća da će prema Zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica pravo na egzistencijalnu pomoć imati borci bez ikakvih primanja sa 57 i više godina, a takvih je 20-ak hiljada.

- Poenta je šta kantoni mogu da ponude ostalim borcima, ako ništa, ići ćemo na varijantu da se pomogne ljudima ispod 57 godina, koji su oboljeli od teške bolesti, između ostalog i od PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj). I to je jedan zadovoljavajući iskorak koji bi se napravio. Mi niti hoćemo, niti želimo da kantoni uzmu sve demobilisane borce, ali evo za početak je dovoljan iskorak da kantoni uzmu obavezu da ljudi koji su oboljeli od težih bolesti i PTSP-a, da se i za njih izdvoje ta neka sredstva - naglasio je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.