open-navfaktor-logo
search
Čuvati slobodu i mir
Ramić u Teočaku otkrio spomen-obilježje: Nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u naselju Sniježnica u općini Teočak otkrio novoizgrađeno spomen-obilježje šehidima ukopanim u mjesnoj zajednici Sniježnica.
14.05.2021. u 13:54
get url
text

U saopćenju iz Ministarstva reseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine podsjećaju da je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

- Danas se sjećamo svih Bosanaca i Hercegovaca koji su položili živote za ovo što danas imamo. Stekli smo slobodu koju ćemo pod svaku cijenu čuvati. Trebamo ljubomorno čuvati slobodu i mir, ali nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove i njihove porodice. Ti su ljudi dali svoje živote za univerzalne vrijednosti koje nemaju materijalnu mjeru. Teočak je simbol otpora i evo danas smo simbolično otkrili spomen-obilježje koje će nas trajno podsjećati na žrtvu koju su podnijeli najhrabriji sinovi ovoga kraja - kazao je Ramić.

Obilježavanju Dana šehida su, pored ministra Ramića, prisustvovali predstavnici šehidskih i boračkih organizacija, mještani Sniježnice, te načelnik općine Teočak Tajib Muminović. Izgradnju spomen-obilježja su sufinansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Općina Teočak i drugi donatori, saopćio je FMROI.

- Teočak je u vrijeme agresije na BiH dao 341 šehida, a njih 71 su ukopani na šehidskom mezarju u Sniježnici sa još 15 civilnih žrtava rata. Oni su nam dali zadatak da čuvamo državu, a mi imamo jedno veličanstveno spomen-obilježje u centru Sniježnice koje će nas svakodnevno opominjati na sve ono što se dogodilo - kazao je Dževad Avdičević – Babak, koji je nakon pogibije Hajrudina Mešića preuzeo funkciju komandanta 1. teočanske brigade Armije RBiH.

Avdičević je potcrtao kako su veliku podršku za izgradnju spomen-obilježja pružile porodice šehida i poginulih boraca, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH na čelu sa ministrom Edinom Ramićem, federalno i kantonalno ministarstvo za boračka pitanja te mnogoborojna udruženja i pojedinci.

Ministar Ramić je rekao kako s Teočakom ima specifičnu vezu, jer je 1995. godine bio na tim prostorima.

- Mi smo ovdje uz narod Teočaka, jer je ovo jedna od općina koja je doživjela najteža stradanja i njihova borba je bila upečatljiva i značajna i poznata je širom BiH. Sjećanje na šehide postoji i borba naša za državu BiH nisu uzaludni, a to potvrđuje i današnji skup. Teočak je sredina koja će i ubuduće imati našu podršku. Mi smo se tokom agresije suočili sa znatno naoružanijim i organizovanijim neprijateljem, ali smo iskren nijet da sačuvamo sebe, da sačuvamo porodicu, da sačuvamo državu. U svim nekim teorijama ratovanja, neka nemoguća bitka. Mi smo danas, na žalost, u situaciji da smo materijalno obezbjeđeniji daleko više od onih koji su bili dio agresorske vojske, ali smo nekako nezadovoljniji, počeli smo gubiti opće ciljeve. Zbog toga što malo vremena trošimo da razgovaramo, to doprinosi našem nerazumijevanju. Našu borbu treba nastaviti, našu borbu treba prenijeti na generacije koje dolaze iza nas - rekao je Ramić.

Taib Muminović, načelnik Općine Teočak, najavio je realizaciju još jednog projekta na prostoru mjesne zajednice Sniježnica.

- Mislim da će sa ovim spomen-obilježjem biti zadovoljne porodice šehida i poginulih boraca, ali i saborci koji su bili sa njima. Uskoro će u Sniježnici će biti realizovan još jedan važan projekat. Postoji inicijativa da se svim herojima oslobodilačkog rata uradi turbe. Mi smo već debelo poodmakli sa aktivnostima izgradnje turbeta Hajrudinu Mešiću, koji je i ukopan u Sniježnici - kazao je Muminović.

Izgradnja spomen-obilježja je počela u aprilu 2019. godine, a investicija je iznosila 140.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.