open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Raskol u SDP-u nakon Kongresa: "Ovakav način političkog djelovanja je za mene završen"
Zanimljivo je da je najmanje članova Glavnog odbora, uprkos izbornim rezultatima, izabrano iz lokalnih organizacija koje na posljednjim unutarstranačkim izborima nisu podržale aktuelnog predsjednika SDP-a Nermina Nikšića
25.06.2019. u 07:07
get url
text
Kongres SDP-a
get url
text

Rukovodstvo SDP-a postavlja nove demokratske standarde. Posljednjim je Kongresom uveden princip prema kojem je kvalitet rada lokalnih organizacija te stranke, utvrđen najpreciznijom metodom – izbornim rezultatima, obrnuto proporcionalan zastupljenosti te lokalne organizacije u stranačkim organima.

Općinski odbori SDP-a u Gradačcu (1), Gračanici (3) i Lukavcu (2) su pobjednici na prošlim Općim izborima. Ukupno su ove tri lokalne organizacije SDP-u donijele gotovo 20.000 glasova, a vrijedi spomenuti da su ove tri općine jedne od rijetkih u BiH u kojima SDP ima svoje načelnike. Ove tri lokalne organizacije su na posljednjem Kongresu zajedno dobile tek šest mjesta u Glavnom odboru SDP-a.

Ilustracije radi, Općinski odbor SDP-a Stari Grad Sarajevo je na prošlim Općim izborima prikupio tek 2.240 glasova i peta su stranka po broju osvojenih glasova u toj općini. Na posljednjim Lokalnim izborima nisu ni imali kandidata za načelnika. To ih, međutim, nije spriječilo da u subotu dobiju čak pet mjesta u Glavnom odboru te još dva u Nadzornom odboru i jedno u Statutarnom odboru SDP-a. Komparacije radi, općinski odbori SDP-a u Gradačcu, Gračanici i Lukavcu imaju više od 3.500 članova. Općinski odbor SDP-a Stari Grad Sarajevo ih ima tek nešto više od 600.

SDP u Živinicama se može pohvaliti mnogo boljim rezultatom na proteklim Općim izborima u odnosu na Stari Grad Sarajevo, ali i činjenicom da imaju i općinskog načelnika. Ipak, samo će jedan SDP-ovac iz Živinica će biti u Glavnom odboru.

"Uspjeh" Općinskog odbora SDP-a Stari Grad Sarajevo, kojim rukovodi Malik Garibija, kum SDP-ovog genseka Irfana Čengića, samo je upotpunio dominaciju Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo u izborima za novi saziv Glavnog odbora. Iz tog je Kantonalnog odbora izabran čak 31 član Glavnog odbora, odnosno gotovo četvrtina ukupnog broja članova, mnogo više od broja članova koji dolaze iz Tuzlanskog kantona, jedinog u kojem je SDP na prošlim Općim izborima ostvario pobjedu.

Čak devet članova SDP-a iz Gradskog odbora Banja Luka je dobilo mjesta u Glavnom odboru, iako je ta lokalna organizacija na prošlim Općim izborima prikupila tek nešto više od 900 glasova, a njen prvi čovjek Vojin Mijatović 159 glasova u utrci za Narodnu skupštinu RS-a. Možda se Mijatović i njegove kolege iz Gradskog odbora nisu izborili za naklonost glasača, ali jesu za naklonost stranačkog rukovodstva, što je nagrađeno sa brojem pozicija u Glavnom odboru.

Zanimljivo je da je najmanje članova Glavnog odbora, uprkos izbornim rezultatima, izabrano iz lokalnih organizacija koje na posljednjim unutarstranačkim izborima nisu podržale aktuelnog predsjednika SDP-a Nermina Nikšića. Na pitanje kako su mogući takvi rezultati izbora za novi saziv Glavnog odbora, veliki dio članstva ima spreman odgovor. Radi se o, tvrde, manipulacijama i prevarama u režiji stranačkog rukovodstva, kojim su se nastojali "riješiti" što više članova koji se protive načinu na koji upravljaju strankom.

- Izbori su vršeni elektronskim glasanjem. Pri tome mi ne znamo ni koja firma, ni ko, ni šta. Nikakvog monitoringa nije bilo, nikakve objave, a pogotovo testiranja ili nadzora. Rezultati glasanja su unaprijed bili poznati. Po ponašanju ljudi na Kongresu se vidjelo da je sve gotovo – kazao je za Faktor Edin Delić, predsjednik Općinskog odbora SDP-a Lukavac i aktuelni načelnik te općine.

Delić najavljuje konsultacije sa ostalim članovima Kantonalnog odbora Tuzla, sa kojima će, kako je kazao, razmotriti naredne korake.

- Što se mene tiče, mislim da je za mene takav način političkog djelovanja završen. Sigurno je da se takva stvar meni više u životu ponoviti neće. Takav vid ponižavanja, nepoštivanja, što se mene tiče, neće se ponoviti. Prerano je da kažem šta ću uraditi, ali se nećemo uklopiti u tu matricu koju su složili i koju misle provoditi – poručio je Delić.

Njegovo mišljenje, sudeći prema reakcijama, dijeli i veliki dio članstva, naročito u Tuzlanskom kantonu te bi posljednji Kongres, suprotno najavama stranačkog rukovodstva, mogao dodatno destabilizirati SDP. U prilog tome idu i ostavke na stranačko članstvo, poput one koju je danas podnio Tomo Vidović, nekadašnji dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

{$galerijaFotografija}

Vidovićev izlazak iz SDP-a nije jedini te su slične zahtjeve na adrese lokalnih organizacija SDP-a već prvog dana nakon Kongresa uputili deseci razočaranih članova ove stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.