- Vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera. U toku jučerašnjeg dana, porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica došlo je do pojave nekoliko požarnih čvorišta.

VEZANI TEKST - Nikad protiv Dodika: "Ćutolog" Čović sretan što kanaderi iz Hrvatske gase požare

Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli su na izuzetno težak (nepristupačan) teren za gašenje požara pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta. Padom noćne temperature došlo je do smanjenja pojave požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja - saopćili su iz FUCZ.

Napomenuli su da je zahtjev Helikopterskom servisu RS-a upućen zbog nemogućnosti angažovanja resursa Oružanih snaga BiH, odnosno traženja međunarodne pomoći u cilju gašenja požara, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman letjelica za gašenje požara iz zraka.

Dva helikoptera Helikopterskog servisa RS su i 16. i 17. augusta bili angažovani na izviđanju i gašenju požara na području Općine Jablanica.