Iz Državnog suda su za BIRN BiH naveli kako je za Ristu Lečića, osuđenog na pet mjeseci, izdata naredba za upućivanje na izdržavanje kazne zatvora, dok je Sladojeviću i Aleksiću dozvoljen otkup kazne.

Krajem januara ove godine na Instagram profilu "Četnička omladina Gacko" prenesena je objava Saveza ravnogorskih pokreta, boračkih i invalidskih organizacija oslobodilačkih ratova Srbije "Ravnogorski pokret" kojom traže pomoć za prikupljanje novca za otkup kazne.

- Sud je na zahtjev advokata zamijenio zatvorsku kaznu u novčanu za svu trojicu, i to da plate po 15 hiljada maraka u roku od 30 dana od pravosnažnog rješenja, a što je u ovom slučaju 9. februara 2023. godine - navodi se u saopćenju Saveza.

Advokat Aleksandar Čokeša je za BIRN BiH kazao kako je Sud BiH donio rješenje o otkupu kazne, ali da mu još uvijek nije poznato da li je kazna i otkupljena.

Svaki dan zatvorske kazne se, prema Krivičnom zakonu BiH, mijenja za 100 maraka.

Dušan Sladojević odluku Suda BiH nije želio komentirati.

Presudom Trećestepenog vijeća utvrđeno je da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu "ravnogoraca" u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjesmama koje u svom tekstu izražavaju prijetnju i nasilje počinili krivično djelo "izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti".

Sladojević je proglašen krivim u svojstvu predsjednika "Ravnogorskog pokreta", koji se obratio na skupu održanom 10. marta 2019. godine u Višegradu i pozdravio Slavka Aleksića zvanog Vojvodu. U presudi se navodi da je na skupu puštena pjesma "Sprem'te se, sprem'te, četnici", koja izražava prijetnju i nasilje.

U presudi se navodi da je Aleksić izvršio smotru simpatizera, a da je Lečić uz gusle na skupu pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret i koja izražava prijetnju i nasilje.