Ubrzo Vijeće ministara

Različita tumačenja: BiH (nije) dobila koaliciju na državnom nivou

Objavljeno: 06.12.2018. u 15:16

Prvo treba reći da smo vrlo rano formirali Kolegij Zastupničkog doma. Sjetit ćete se ranijih godina da to nije išlo baš tako, kaže Radmanović

FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

Borjana Krišto, predsjedavajuća u novom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazala je je danas da "svi oni koji su izabrani imaju dužnost i obavezu ponašati se odgovorno prema svim narodima i građanima BiH".

Osim nje, u rukovodstvo doma su izabrani još i Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Krišto smatra da svi koji su izabrani imaju obavezu i dužnost ponašati se odgovorno prema svim narodima i građanima BiH kako bi njihov život učinili dostojnijim, prosperitetnijim.

- Kako bismo radili na reformama i kako bismo učinili, kada je u pitanju BiH, iskorak koji je nužan da nju napravimo kao državu jednakopravnih naroda i građana koji ovdje žive jer bez toga teško će se napraviti bilo kakav iskorak na reformskom putu, pa i evropski i euroatlantski - istakla je Krišto.

To ne ovisi samo od nje, kako je kazala, nego od svih zastupnika u ovom sazivu. O tome kada će biti formirano Vijeće ministara BiH Krišto nije mogla ništa reći.

- Ne mogu vam reći jer je to stvar političkog dogovora - rekla je.

Na pitanje novinara da li je današnji izbor rukovodstva najava koalicije na državnom nivou, Radmanović je manje-više odgovorio potvrdno.

- Prvo treba reći da smo vrlo rano formirali Kolegij Zastupničkog doma. Sjetit ćete se ranijih godina da to nije išlo baš tako. Prirodno je kad se formira Kolegij da je to najava nove većine iz koje će se formirati i Vijeće ministara. Vidjet ćemo u narednim danima kako će to ići - rekao je Radmanović novinarima te dodao da smatra kako će vrlo brzo doći do izbora Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je također na novinarsko pitanje prokomentirao kako izbor rukovodstva Zastupničkog doma ne znači da je formirana državna koalicija.

Izvor:   Faktor/AA

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije