-Prema dosadašnjim informacijama, u zemljotresu je poginulo 14 osoba- naveli su iz Direkcije za upravljanje vanrednim situacijama.

U saopćenju se navodi da je osam osoba poginulo, a 12 povrijeđeno u Elazigu, dok je šest osoba poginulo, a 45 povrijeđeno u Malatyi.

-Nadamo se da nećemo imati više žrtava- rekao je ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop izjavio je da su nakon večerašnjeg zemljotresa sve nadležne institucije i službe na terenu.

-Najveća želja nam je da ne raste bilans poginulih-kazao je šef turskog parlamenta Sentop.

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) saopćila je da je epicentar potresa registriran u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga. Iz AFAD-a navode kako su ekipe već upućene na teren.

Na videozapisima koji su objavljeni na društvenim mrežama može se vidjeti da su u nekim dijelovima Elaziga urušene zgrade. Na snimcima sigurnosnih kamera mogu se vidjeti građani koji panično napuštaju svoje domove usljed zemljotresa.

Epicentar zemljotresa zabilježen je na dubini od oko sedam kilometara.

AFAD je također potvdio da je zabilježeno još nekoliko zemljotresa, među kojima jedan od 5,4 stepena po Richteru.

Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, čak i na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.