Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan zauzeo je prvo mjesto na listi 500 najutjecajnijih muslimana u svijetu.

Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja (Royal Islamic Strategic Studies Centre) sa sjedištem u Jordanu objavio je jubilarnu desetu ediciju godišnjaka Lista 500 najutjecajnijih muslimana za 2019. godinu.

Na drugom mjestu je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud, a na trećem je jordanski kralj Abdullah II.

U izvještaju se navodi kako je Erdogan u augustu 2014. godine postao prvi direktno izabrani predsjednik Turske, pa dobio i drugi mandat pobjedom u prvom krugu i ovogodišnjih predsjedničkih izbora na kojima je izlaznost bila 86 posto.

- Tokom Erdoganovih mandata Turska je ostvarila neviđen ekonomski rast, ustavne promjene i ponovo izrasla u jednu od glavnih globalnih sila - navodi se u saopćenju.

U daljem obrazloženju liste se navodi kako se Turska pod Erdoganovim vodstvom fokusirala na jačanje odnosa i saradnje sa zemljama na svih sedam kontinenata, a posebno sa susjedima, uključujući i Grčku.

- U Africi je Turska otvorila više od 20 novih ambasada i konzulata. Kada je Somalija patila zbog gladi i suše, Turska joj je poslala pomoć, a Erdogan je postao prvi neafrički lider koji je posjetio tu zemlju nakon dvije decenije - navodi se u izvještaju.

U izdanjima liste 500 najutjecajnijih muslimana svijeta za 2016. i 2017. godinu Erdogan je zauzimao osmo, a u izdanju za 2018. godinu peto mjesto.