open-navfaktor-logo
search
Nacrt zakona
Registar pedofila u FBiH godinu i po "kupi prašinu" u Domu naroda, građani potpisuju peticiju
Aktivna je online peticija kojom se traži javni registar pedofila u Federaciji BiH, a trenutno ima oko 1.400 potpisa građana. No pitanje je kada će zapravo FBiH dobiti ovaj registar posebno jer zakon koji ga predviđa već godinu i po "kupi prašinu" u Domu naroda Parlamenta FBiH.
31.08.2021. u 06:52
get url
text

Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima predložila je zastupnica SDP-a BiH Lana Prlić i on je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u formi nacrta početkom 2020. godine. Od tada čeka da dođe na dnevni red Doma naroda.

VEZANI TEKST - Zastupnici usvojili izmjene Zakona o registru pedofila i eksproprijaciji na autoputu Banja Luka - Prijedor

- Dom naroda je sam po svojoj strukturi izgubio smisao, obesmišljava rad Vlade FBiH i Zastupničkog doma. Ima sigurno oko 30 zakona koji tako stoje, koji su prošli Zastupnički dom, a nisu Dom naroda.

Ja sam, s obzirom na to da je završena sezona kolektivnih godišnjih odmora, uputio urgenciju da se Nacrt zakona stavi na dnevni red iduće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u septembru. Moja urgencija ne znači puno, ali se nadam da će biti uvažena. Niko ne prejudicira šta će biti sa zakonom. Neka se barem obavi rasprava. Mislim da smo mi posljednji teritorij u Evropi koji ga nema – rekao je Aner Žuljević (SDPBiH), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

A kada (i ako) nacrt ovog zakona dobije podršku u Domu naroda, mora proći javnu raspravu i biti usvojen i u formi prijedloga u oba parlamentarna doma da bi stupio na snagu.

Nacrt zakona ne predviđa da registar bude javno dostupan apsolutno svima, ali da, osim policiji i sudovima, bude dostupan onim institucijama koje rade sa djecom i mladim kako bi mogli provjeriti kandidate za posao.

Poređenja radi, bh. entitet Republika Srpska od 2018. godine ima ovaj registar, a pravo uvida ima policija, sudovi i tužilaštva.

Jasmin Duvnjak (SDA), šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, istakao je da će dati punu podršku da ovaj zakon ugleda svjetlo dana na dnevnom redu iduće redovne sjednice Doma naroda.

VEZANI TEKST - Uhapšen muškarac koji je pokušao silovati djevojčicu kod Žepča

- To je jako bitno pitanje koje treba da se nađe na dnevnom redu – dodao je Duvnjak.

Komentirajući zašto se dosad ovaj zakon nije našao na dnevnom redu, Duvnjak je kazao da cjelokupan ambijent nije produktivan i poticajan za ozbiljniji rad Parlamenta.

- Rade se uglavnom stvari koje su bitne za funkcioniranje sistema, a ovo ostalo od slučaja do slučaja – rekao je Duvnjak.

Tomislava Martinovića (HDZBiH), predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, htjeli smo pitati namjerava li konačno ovaj zakon staviti na dnevni red, ali nam se nije javljao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.