open-navfaktor-logo
search
Nakon presude
Reis Kavazović: Hrabrost nane Fate Orlović je inspiracija za generacije koje dolaze
Zabrinjava činjenica da nana Fata svoje pravo sve ove godine nije uspjela ostvariti pred pravosudnim institucijama ove države, naveo je reisu-l-ulema
02.10.2019. u 10:35
get url
text

U saopćenju koje je danas izdao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozdravlja se konačna presuda Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević Polja.

U saopćenju se između ostalog kaže: "U ovom slučaju je od početka bilo jasno da je pravda na strani Fate Orlović i da je prekršen temeljni princip o nepovredivosti privatne svojine. Zabrinjava činjenica da nana Fata svoje pravo sve ove godine nije uspjela ostvariti pred pravosudnim institucijama ove države".

-Ja kao reisu-l-ulema u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozdravljam ovu odluku i očekujem da će je država odmah provesti i na taj način ispraviti makar dio nepravde prema nani Fati. Očekujemo i od Srpske pravoslavne crkve i Eparhije zvorničko-tuzlanske da prihvate ovu presudu i da pomognu u njenom provođenju.

Hrabrost, odlučnost i upornost s kojom je nana Fata branila svoje pravo i pravdu inspiracija su za generacije koje dolaze i u njoj bi u tom pogledu svi mogli imati uzor - kaže se na kraju saopćenja reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.