open-navfaktor-logo
search
Proizvedena u Siriji
Rekordna zapljena droge u Italiji, pronađeno 84 miliona tableta vrijednih milijardu eura
Italijanska policija je objavila u srijedu da je zaplijenila rekordnu količinu amfetamina u obliku 84 miliona tableta captagona proizvedenih u Siriji.
02.07.2020. u 08:05
get url
text
Zapljena droge u Italiji

- Ovo je najveća količina amfetamina koju je policija dosad zaplijenila u svjetskim razmjerima - rekao je pukovnik Domenico Napolitano, direktor finansijske policije u Napulju.

Tržišna vrijednost droge zaplijenjene u Salernu, južno od Napulja, iznosi milijardu eura, dodaje se u saopćenju italijanske policije.

Tablete na sebi imaju dvije polukružnice, znak captagona koji se smatra narkotikom i koristi se za "finansiranje terorizma", navodi se u saopćenju.

- Poznato je da skupina Islamska država posvuda finansira svoje terorističke aktivnosti krijumčarenjem sintetske droge proizvedene u Siriji koja je ovih godina zbog toga postala glavni svjetski proizvođač amfetamina - ističe isti izvor.

List La Repubblica piše da je pošiljka trebala biti dopremljena švicarskoj firmi sa sjedištem u Luganu u vlasništvu italijanskih državljana.

Epidemiološke mjere uvedene zbog koronavirusa zaustavile su proizvodnju i prodaju sintetskih droga u Evropi pa su se mnogi krijumčari počeli opskrbljivati u Siriji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.