open-navfaktor-logo
search
Prodaja ide odlično
Rekordni prinosi lubenice i dinje u Sanskom Mostu: Skoro da nema lubenice ispod 10 kg
Ovogodišnji prinosi lubenice i dinje u Sanskom Mostu dostižu rekordne brojke, a proizvođače raduje prisustvo velikog broja građana koji žive i rade u dijaspori, zbog čega je u značajnoj mjeri povećana kupovna moć.
06.08.2021. u 08:31
get url
text

Proizvođač Dino Aganović, iz sela Kijeva, kaže kako je berba u punom jeku i da su prinosi optimalni jer su vremenske prilike pogodovale rastu i razvoju lubenice i dinje. Kaže da je karakteristično da su ove godine krupni plodovi, pa tako gotovo da nema lubenice ispod deset kilograma, pišu Nezavisne.

Prema njegovim riječima, prinosi bostana i dinje iznose između sedam i osam tona po jednom dulumu. U prošloj godini također su imali dobar urod, ali je prodaja bila slaba zbog pandemije koronavirusa. Ove godine je već drugačije.

Za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje, kaže, neophodno je osigurati niz uvjeta, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda. Neophodan je i kvalitetan sistem navodnjavanja, a on je, u njegovom slučaju, riješen blizinom rijeke Sane.

Dodaje kako je ove godine postigao rekordne prinose, posebno kada se radi o krastavcu, krompiru, luku, ali i ostalom povrću. Ono što je problem u posljednje vrijeme, kada je riječ o poljoprivredi, kako ističe, je nedostatak radne snage s obzirom na to da je veliki broj mladih ljudi otišao u inostranstvo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.