Netanyahu

Režim Bashara al-Assada odgovoran za obaranje ruskog aviona

Objavljeno: 18.09.2018. u 21:52

 Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i ruski predsjednik Vladamir Putin razgovarali su o slučaju rušenju ruskog aviona na području Sirije

Rusaki vojnici kao da nikome nisu bitni

U saopćenju iz Kabineta premijera Izraela se navodi da je Netanyahu tokom razgovora s Putinom izrazio saučešće povodom smrti 15 ruskih vojnika, koji su se nalazili u avionu, prenosi agencija Anadolija. 

Dodaje se kako je Netanyahu istakao da je zajednički mehanizam, uspostavljen 2015. godine, u cilju sprečavanja sukoba između izraelske i ruske vojske, do sada doprinio smanjenju teških gubitaka na obje strane.

Naglasio je kako je vrlo važno da se i dalje nastavi provoditi pomenuti mehanizam o saradnji.

U saopćenju se navodi da je Izrael spreman s Rusijom podijeliti sve podatke koje posjeduje u vezi s rušenjem ruskog aviona.

Napominje se i kako je izraelski premijer kazao da je "režim Bashara al-Assada odgovoran za obaranje ruskog vojnog aviona" te kako je poručio da je Izrael odlučan u sprečavanju prisustva Irana u Siriji.

S druge strane, Putin je ranije danas izjavio kako se čini da je rušenje ruskog aviona na području Sirije lanac tragičnih okolnosti.

Putin je u Moskvi, nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, odgovarao na pitanja novinara te, između ostalog, prokomentarisao i rušenja ruskog vojnog aviona na produčju Sirije.

- Čini se da je rušenje ruskog aviona u Siriji lanac tragičnih okolnosti. Reakcija Moskve će biti u tom smjeru da će ruske jedinice raditi na jačanju mjera sigurnosti - poručio je Putin.

Podvukao je, također, kako je neophodno da se najozbiljnije razmotri slučaj obaranja aviona.

Ministarstvo odbrane Rusije danas je saopćilo kako je, zbog izraelskih zračnih napada, režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada greškom oborio ruski vojni avion II-20 s 15 ruskih vojnika.

 

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije