- Organizatori ovog procesa pokušavaju da dovrše pljačku naših zlatnih i deviznih rezervi koje su potpuno nezakonito blokirane. Zapravo, to je formalizacija pljačke pomoću platforme UN-a - rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

Dodao je da za Rusiju ova odluka nije pravno obavezujuća, "tako da smo kategorički protiv toga."

- Rusija će učiniti sve što može da spriječi zapljenu zamrznute ruske imovine - rekao je Peskov novinarima.

Zvaničnik Kremlja je napomenuo da ova "odluka nije pravno obavezujuća i tako ćemo to tretirati". 

Na pitanje kolike su šanse da se spriječi zapljena ruskih rezervi koje je Zapad zamrznuo, Peskov je odgovorio:

- Nesumnjivo, Rusija će učiniti sve što je moguće da to spriječi.

Peskov je naglasio da "s obzirom na to da su u proteklih šest mjeseci pogaženi svi temelji i pravila privatnog vlasništva, međunarodnog prava i drugih stvari, ove vrste neprijateljskih metoda preuzimanja ruskih zlatnih i deviznih rezervi od strane Zapada, naravno, ne iznenađuju."

Govoreći o mogućnosti da Rusija učestvuje u obnovi infrastrukture oštećene tokom neprijateljstava, Peskov je rekao da su "na teritoriji regiona Ruske Federacije već pokrenuti veliki radovi, ali pomoć Ukrajini ne dolazi u obzir".

Što se tiče glasanja o rezoluciji o reparacijama, Rusija gleda kakav stav zauzimaju prijateljske zemlje kada glasaju u UN-u o određenim antiruskim pitanjima, rekao je Peskov.

VEZANI TEKST - Generalna skupština UN-a poziva Rusiju da plati ratnu odštetu Ukrajini

Na pitanje da prokomentira činjenicu da su Armenija, Srbija, Kazahstan i niz drugih zemalja bile suzdržane na glasanju Generalne skupštine UN -a o rezoluciji o ruskim reparacijama Ukrajini, Peskov je rekao:

- To su suverene države.

Učesnici vanredne sjednice Generalne skupštine UN-a usvojili su u ponedjeljak rezoluciju o sastavljanju međunarodnog registra štete koju je Rusija nanijela Ukrajini, kao i priznavanje potrebe za stvaranjem mehanizma za nadoknadu gubitaka. Dokument su podržale 94 zemlje, 14 je glasalo protiv, 73 su bile uzdržane.