open-navfaktor-logo
search
Datiraju iz 1890-ih
Rijetke naočale iz doba Mogula na aukciji u Londonu
Dva rijetka para naočala, dijamantna i smaragdna, koja dolaze iz nepoznate riznice indijskih prinčeva, bit će prodata na aukciji u Londonu.
10.10.2021. u 12:11
get url
text

Prema aukcijskoj kući "Sotheby's", naočale su iz doba indijske dinastije Mogul i datiraju iz 1890-ih godina.

Naočale će biti ponuđene za po 2 do 3,4 miliona dolara, a uoči prodaje bit će prvi put izložene u Hong Kongu i Londonu.

Vladavina dinastije Mogul, u 16. i 17. stoljeću, bila je poznata po bogatim umjetničkim i arhitektonskim dostignućima, a nije poznato za koga su bile napravljene.

- Ovi izvanredni kurioziteti sastavljeni su od bezbroj niti, od tehničkog majstorstva do genijalnosti izrade do vizije pokrovitelja koji je izabrao da oblikuje ova dva para naočala kao nitko do sada - rekao je Edward Gibbs, predsjednik "Sotheby's" za Bliski istok i Indiju.

Smatra se, da dijamantska sočiva potječu iz rudnika Golkonde iz južne Indije, a smaragdi u obliku suze potječu od jednog prirodnog kolumbijskog smaragda.

- Dok obična sočiva samo poboljšavaju vid, ovi filteri su bili pomagala za duhovno prosvetljenje. Za dijamante se mislilo da osvjetljavaju, a za smaragde se vjerovalo da imaju čudesnu moć, da liječe i odbijaju zlo – saopćeno je iz kuće "Sotheby's".

Prema aukcijskoj kući, "najpoznatija evokacija" na ovakve naočale u povijesti i mitologiji može se pronaći u "Prirodnoj povijesti" Plinija Starijeg, koja spominje drevnog rimskog cara Nerona kako promatra gladijatorska takmičenja kroz površinu zelenog dragog kamena.

Neronov tutor, Seneka, bio je stručnjak za refrakciju svjetlosti, ogledala i optiku, a smatralo se da su to prve naočale u historiji naočala, navodi se u saopćenju kuće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.