open-navfaktor-logo
search
Prebačene iz Sirije
Rođene u razorenom Idlibu: Razdvajanje sijamskih blizanaca u turskoj bolnici potrajat će dvije godine
Majka sijamskih blizanaca nakon 101 dana ponovo je sa svojim bebama, zahvaljujući prije svega naporima turskih vlasti koje su pomogle da ova žena iz sjeverne Sirije doputuje u Ankaru, glavni grad Turske.
06.02.2021. u 16:42
get url
text
Sijamski blizanci

Blizanci Bessam i Ihsan rođeni su 25. oktobra prošle godine u ratom razorenom Idlibu, a njihov otac Mahmoud Salih odlučio je tražiti pomoć Turske nakon što je saznao za stanje djece pri rođenju.

Nakon pozitivnog odgovora, sijamski blizanci su prvo prebačeni u najjužniju tursku provinciju Hatay, a kasnije u poznatu Bolnicu Medicinskog fakulteta u Ankari na liječenje.

{$galerijaFotografija}

Naporima turskih vlasti otac blizanaca je također s njima stigao u Ankaru, ostavljajući za sobom još troje djece s njihovom majkom u Siriji.

Mahmoud (40) je u razgovoru za AA rekao kako je proteklo putovanje od Idliba do Ankare, ne krijući svoje emocije.

Istakao je da je nakon što je saznao za stanje u kojem se nalaze bebe, zatražio pomoć Turske kako bi se njegova djeca liječila u toj zemlji.

- Hvala Allahu, naš je zahtjev odobren i uspio sam dovesti djecu u bolnicu u Hatay, a potom su prebačeni u bolnicu u Ankari - rekao je Mahmoud.

Iako su zdravstveni radnici, od medicinskih sestara do ljekara, hirurga i glavnih ljekara, pružali ljubav i brigu bebama, njima je ipak bila potrebna majka kako bi ih hranila do dana operacije razdvajanja.

Sirjiska porodica na okupu

Turska vlada je potom intenzivirala napore da dovede majku i njenih troje djece u Tursku kako bi cijela porodica ponovo bila zajedno.

- Iza nas su vrlo teški momenti. Morao sam ostaviti suprugu i djecu. Ali, zahvalni smo što su sada ovdje i što smo se ponovo okupili - kazao je Mahmoud.

Izrazio je posebnu zahvalnost turskoj vladi, njenim zvaničnicima i zdravstvenim radnicima na njihovim naporima i pomoći koju su im pružili.

- Kada više nisam znao šta da radim, Turska nam je pružila ruku pomoći - dodao je Mahmoud.

U međuvremenu, majka sijamskih blizanaca Lubaba nestrpljivo je čekala ispred sobe za intenzivnu njegu da konačno bude sa svojim bebama.

Napominjući kako je prošla kroz teška vremena, dok su bebe bile daleko od nje, kazala je da je čak oboljela zbog razdvojenosti i drugih problema.

- Razboljela sam se dok su moja djeca bila odvojena od mene tri mjeseca. Njihov otac također nije mogao biti s nama u Siriji - rekla je Lubaba te se posebno zahvalila Turskoj zbog pomoći i podrške koju su dobili od te zemlje.

- Hvala Allahu, oduševljena sam i radosna što napokon vidim svoju djecu - dodala je Lubaba.

Bolnica Medicinskog fakulteta u Ankari je jedna od najpoznatijih univerzitetskih bolnica u Turskoj koja pomoću najmodernije tehnologije i medicinskih uređaja godišnje pruža pomoć stotinama hiljada ljudi.

Razdvajanje se odvija postepeno

Dr. Saadet Arsan, šefica Odjeljenja za pedijatriju bolnice u Ankari, istakla je za AA, da ovi sijamski blizanci dijele neke organe i trbušnu šupljinu jer jedan od njih nema bubrege, sabirni kanal, mokraćni mjehur i gušteraču.

Dok su se bebe tokom tri mjeseca liječile u bolnici, osnovano je Vijeće stručnjaka iz svih medicinskih disciplina kako bi razgovarali o procesu operacije.

- Kao rezultat toga, zaključili smo da će postupak razdvajanja blizanaca morati biti postepen i uključivat će niz operacija koje će potrajati. Tokom našeg najnovijeg sastanka Vijeća složili smo se da ne smijemo požurivati sa procedurama - kazala je dr. Arsan.

Osim pružanja medicinske njege blizancima, Arsan je kazala da su kao bolnica poduzeli potrebne napore za spajanje beba s njihovom porodicom.

- Svaka beba treba rasti i razvijati se u porodičnom okruženju - dodala je dr. Arsan, boreći se da zadrži suze radosnice nakon što je vidjela cijelu porodicu na okupu.

- Kada se porodice ne brinu o svojim bebama, one se ne razvijaju kako treba. Stoga, kao medicinski tim, vrlo smo sretni i uzbuđeni da ovdje vidimo cijelu porodicu - rekla je dr. Arsan.

Operacioni tim 

Dajući detalje o stanju blizanaca i procesu njihovog razdvajanja, dječji hirurg Bolnice Medicinskog fakulteta u Ankari, dr. Gulnur Gollu Bahadir, rekla je da je za operaciju u ovakvim slučajevima potreban velik tim ljudi te da provode neophodne pripreme za operaciju.

- Stanje jedne beba je malo složenije nego kod druge. Ima ozbiljnih problema s mokraćnim traktom, a dijeli i membranu njihovog srca, jetre, i gušterače. Jedna od beba, kada je tek stigla, također nije imala anus. Morali smo odmah obaviti operaciju i hirurški smo ugradili anus - kazala je dr. Gollu Bahadir.

Istakla je da postupak razdvajanja sijamskih blizanaca može potrajati dugo, dodajući da cijelo pedijatrijsko odjeljenje pomno prati cijeli proces.

- Započeli smo pripreme za njihovo razdvajanje, ali to će potrajati, možda godinu ili dvije - dodala je dr. Gollu Bahadir.

Sijamski blizanci sada čekaju operaciju razdvajanja, ali odsad uz ljubav, brigu i stalno prisustvo njihove porodice.
 

Sijamski blizanci, Turska 06.02.2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.