open-navfaktor-logo
search
Hadžići
Roditelji iz Lokvi ogorčeni zbog prijevoza: Dok se problem ne riješi, djeca neće ići u školu
Roditelji djece iz Lokvi koja u školu idu u Pazarić saglasni su u tome da djecu nikako ne šalju u školu dok se problem sa prijevozom ne riješi jer, kako su pojasnili, svakodnevno pješače 14 kilometara i ionako kasne na nastavu
06.11.2019. u 16:34
get url
text

Mještani naselja Lokve, u sarajevskoj općini Hadžići, u velikom su problemu jer, kako su nam ispričali, od 25. oktobra do ovog naselja ne vozi autobus, tako da njihova djeca ne mogu ići u školu koja se nalazi u Pazariću.

Kako su nam objasnili, roditelji su se dogovorili da od ponedjeljka iz protesta ne šalju djecu na nastavu, zbog čega sa časova izostaju već tri dana, a ako se nešto ne promijeni, tako će ostati do daljnjeg. 

- Kontaktirali smo načelnika općine, koji nam je rekao da je kupio autobus i da to više nije njegov problem, te da nazovemo GRAS. Ono što mi znamo je da taj autobus ne može ići uz brdo, te da su kasnije mijenjali i dijelove za njega. Onda smo saznali da GRAS navodno nema para da ga registruje i da zato ne vozi. Zvali smo i predsjednika Mjesne zajednice, ali on ne želi da komunicira s nama jer radi u GRAS-u. Prebacuju nas s jedne na drugu stranu, a rješenja nema - kazala je jedna od majki.

Roditelji djece od petog do devetog razreda, koja pohađaju nastavu u osnovnoj školi u Pazariću, nisu željeli da im se objavljuju imena kako zbog toga, kako su kazali, ne bi imali dodatne probleme. Svi su u jednom složni - dok se problem ne riješi, 17 djece iz Lokvi neće ići u školu. 

- Mi smo selo na padinskim dijelovima Igmana. Bliže smo Igmanu, nego Hadžićima. Djeca u oba pravca moraju prepješačiti oko 14 kilometara. Do škole im nekad treba i dva sata. Na to sve dodajte i teške ruksake jer za svaki predmet moraju imati dvije knjige, pa sveske, opremu za fizičko, likovno i tako dalje... Padalo, grmilo, sijevalo ili grijalo, djeca idu pješke. Skoro nikad nisu stigli na prva dva časa. Zamislite samo ako svako jutro izostaju, naprimjer, sa časa matematike, koliko je to gradiva koje se nagomila i za kojim zaostaju - kazala je druga majka. 

Roditelji dodaju kako sutra navečer u školi imaju sastanak vijeća roditelja, kako bi zajednički pokušali iznaći rješenje. Ističu kako im je žao njihove djece jer osim propuštenog gradiva, kilometrima moraju nositi ruksake teške po nekoliko kilometara. 

Povodom ovih informacija pokušali smo kontaktirati načelnika Općine Hadžići Hamdu Ejubovića, ali iz njegovog kabineta pojasnili su nam kako je on na godišnjem odmoru. Pomoćnik općinskog načelnika Izet Koro potvrdio nam je kako je Općina ranije kupila jedan kombi koji su ustupili GRAS-u, ali da ne zna šta je sa njim bilo. 

- GRAS-ova je nadležnost prijevoz djece, omladine, građana, penzionera, sviju... Danas mijenjam načelnika i nije stigao nikakav zahtjev. Da li je načelnik jučer ili prekjučer dobio zahtjev građana da se riješi taj problem, ne znam. Građani bi se, u principu, trebali obratiti GRAS-u, s tim da mi tu tek možemo biti servis kod rješavanja problema. Ukoliko je neki kvar u pitanju, možemo učestvovati u popravci jer smo i ranije u nekoliko slučajeva nabavljali, naprimjer, gume ili neke dijelove za GRAS-ova vozila. Znamo da je GRAS u veoma teškoj situaciji i mi smo, da građani ne bi trpili, "uskakali" da pomognemo - kazao je Koro. 

Priznao je kako djeca zaista prelaze veliki put od Lokvi do Pazarića, te je naglasio kako je problem i to što magistralnim putem moraju ići kako bi došli do škole. 

- Ja ću provjeriti šta je u pitanju i da li je neka od službi dobila zahtjev za rješavanje ovog problema - obećao je Koro. 

S druge strane, iz GRAS-a negiraju da je problem u kombiju koji je Općina Hadžići kupila ovom preduzeću, kao i to da nemaju para za registraciju vozila.

- Minibuska linija br. 77 Hadžići - Lokve - Pazarić bit će ponovno u funkciji u naredna dva dana, a razlog nesaobraćanja ove linije u prethodnim danima je kvar vozila, te nedostatak zamjenskih vozila. Ne radi se o vozilu koje je Općina Hadžići kupila preduzeću GRAS. Informacija da GRAS nema novca za registraciju vozila nije tačna - kazali su iz ovog preduzeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.