open-navfaktor-logo
search
Analiza Gazzette
Ronaldo nije krivac za dubiozu: Pogrešni potezi koštali Juve 500 miliona eura
Italijanski gigant Juventus prolazi kroz sportsku i ekonomsku krizu.
21.12.2021. u 13:41
get url
text

Klub je pod istragom zbog navodnih računovodstvenih malverzacija koje su napravljene kako bi se ispeglale brojke i poravnali računi.

VEZANI TEKST - Finansijska policija "češlja" Juventusove urede: U centru pažnje Pjanićev transfer u Barcelonu
 

Investicije, transferi koji nisu donijeli povrat kakav se očekivao, doveli su Staru damu u situaciju u kojoj je sada. Naravno, na sve treba dodati i pandemiju koronavirusa koja je itekako uzdrmala fudbalsku industriju.

Gazzetta dello Sport sastavila je izvještaj u kojem je detaljno opisano kako je klub iz Torina završio u teškoj ekonomskoj situaciji. Juventus je prema ovom italijanskom mediju na pogrešne poteze spiskao 500 miliona eura. 

Na vrhu liste transfera koji nisu donijeli ono što se očekivalo nalazi se Gonzalo Higuain.

Argentinac je koštao klub 122 miliona eura. Njegovi golovi poslužili su za titule 2017. i 2018, ali premalo da bi opravdao uloženo, analizira Gazzetta.

Na listi transfera koji su označeni kao promašaji nalaze se Douglas Costa (87 miliona eura), Arthur (85 miliona eura), Bernardeschi (73 miliona eura), Kuluševski (49 miliona eura).

VEZANI TEKST - Veliki propust: Brojke otkrile zašto Juventus "plače" za Edinom Džekom
 

Cristiano Ronaldo donio je trošak klubu od 277 miliona eura, ali uprkos toj činjenici Gazzetta smatra da je Portugalac donio Staroj dami beneficije i van terena.

Greške su napravljene na drugim mjestima, konstatuje Gazzetta.

Juventus je prošle sezone poslije višegodišnje dominacije ostao bez titule prvaka Italije, a ove sezone nakon 18 kola zauzima sedmo mjesto na tabeli Serie A.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.