open-navfaktor-logo
search
U posjeti Maleziji
Rouhani: Mnogi problemi muslimana uzrokovani američkom intervencijom
Predsjednik Irana Hassan Rouhani vjeruje kako bi samit u Kuala Lumpuru mogao doprinijeti rješavanju pojedinih pitanja u islamskom svijetu
18.12.2019. u 17:31
get url
text
Hassan Rouhani

Predsjednik Irana Hassan Rouhani tokom posjete Maleziji sastao se s kraljem te zemlje Sultanom Abdullahom Ri'ayatuddinom al-Mustafom Billahom Shahom i premijerom Mahathirom bin Mohamadom.

U saopćenju ureda iranskog predsjednika navodi se kako Rouhani u Maleziji boravi kako bi prisustvovao samitu u Kuala Lumpuru te da je tokom razgovora s Mahathirom naglasio važnost saradnje islamskih zemalja pred pritiscima velikih sila.

Rouhani vjeruje kako bi samit mogao doprinijeti rješavanju pojedinih pitanja muslimana, naročito na Bliskom istoku.

- Mnogi problemi muslimana, što je vidljivo i na primjeru sankcija Iranu, uzrokovani su američkom intervencijom - tvrdi Rouhani.

Dodao je kako Teheran i Kuala Lumpur mogu sarađivati i na polju medicine, na kojem imaju obilno iskustvo.

Mahatir je kazao kako podržavaju Irance kao i razvoj trgovine između dvije zemlje.

- Osuđujemo nezakonite sankcije protiv Irana. Trebamo uložiti napore u razvijanje trgovinskih odnosa s Iranom. Spremni smo i na saradnju na polju nauke i tehnologije - rekao je Mahathir.

Tokom sastanka s kraljem razgovarano je o načinima unapređenja saradnje na polju ekonomije, kulture i društvenih pitanja.

Sultan Abdullah je kazao kako iranski studenti koji studiraju u Maleziji jačaju odnose dvije zemlje i da vlasti trebaju olakšati pojedine uslove.

Razgovarano je i o pitanju Palestine, te rečeno kako o njemu treba razgovarati i na samitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.