Kazne RAK-a

RTV Mostar izgubila dozvolu za emitovanje

Objavljeno: 31.08.2018. u 17:36

Regulatorna agencija za komunikacije je izrekla i nekoliko novčanih kazni, a najveću će morati platiti RTVTK

FOTO: ILUSTRACIJA

U protekla dva mjeseca Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) izrekla je niz kazni, a najteža je određena za RTV Mostar. Ovoj medijskoj kući je oduzeta dozvola za emitovanje programa putem zemaljske mreže predajnika i to iz dva razloga, a to su neizmirene finansijske obaveze, te nelegalno emitovanje programa Nove Radiotelevizije iz Mostara.

Od izrečenih novčanih kazni izdvaja se ona koju je "zaradila" TVTK, u iznosu od 15.000 maraka. Ova kazna je izrečena zbog kršenja pravila o emitovanju komercijalnog programa i teletrgovine, zbog dužine trajanja ovog programa, te kršenja propisa o zabrani sponzorstva. Ovoj TV stanici izrečene su i po jedna pismena i usmena opomena. Pismena opomena je izrečena zbog kršenja pravila o adekvatnom označavanju programa s ciljem zaštite maloljetnika, a usmena opomena zbog nedostavljanja materijala kojeg je RAK tražila radi provjere sadržaja.

Kompanija Telemach će morati platiti 6.000 KM, zbog dvije izrečene kazne od po 3.000 maraka.Jedna kazna ovoj kompaniji je izrečena zbog kršenja pravila o isključivanju pretplatnika, obračunu cijena i načinu plaćanja, a druga zbog nepoštivanja pravila u oblasti pružanja usluga fiksne telefonije.

Zbog kršenja istih pravila iz oblasti fiksne telefonije kažnjena je i firma Austrofon iz Tuzle.

RTV FBiH je dobila pismenu opomenu zbog emitovanja priloga u kojem su iznošeni negativni komentari zbog imenovanja Tvrtka Milovića na dužnost urednika Dokumentarnog programa BHT-a, a da pri tom samom Miloviću nije data prilika da odgovori na ove kritike.

TVBPK je izrečena pismena opomena zbog kršenja pravila o reklamiranju i teletrgovini, a MTV Igmanu zbog emitovanja emisija kojima se promovišu parapsihološke pojave u neprikladnom terminu.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije