open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Rusi napali hemijsku fabriku u Sjeverodonjecku: Izbio veliki požar nakon istjecanja tona nafte
Rusko granatiranje hemijske fabrike Azot u ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku izazvalo je veliki požar nakon istjecanja tona nafte, a u susjednoj pokrajini Donjeck, izvijestili su ruski mediji, primijećen je ogroman oblak dima koji se diže u zrak nakon eksplozije u gradu Avdiivka u kojem se nalazi još jedna hemijska fabrika.
12.06.2022. u 08:02
get url
text

Sedmice borbe za Severodonjeck, mali grad u pokrajini Luhansk koji je postao fokus ruskog napredovanja u istočnoj Ukrajini, uništile su dijelove grada i jedni su od najkrvavijih napada od početka rata 24. februara.

Guverner Luganska Sergij Hajdaj nije rekao je li požar u fabrici, u kojoj su se sklonile stotine civila, ugašen. Reuters nije mogao neovisno provjeriti navode. Hajdaj je rekao da u Sjeverodonjecku bez prestanka bjesne borbe. Ranije je također rekao da ruske snage kontroliraju veći dio grada, ali da Ukrajina kontrolira hemijsku fabriku Azot.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su ukrajinski branioci u subotu odbili ruski napad u jednom dijelu Sjeverodonjecka, dok se borbe nastavljaju u drugom. Ukrajinske snage također su potisnule ruski napad na tri mala grada sjeverozapadno od Slavjanska u pokrajini Donjeck, dok se borbe nastavljaju u četvrtom naselju u tom području, kao i istočno od grada, prenosi Hina.

Ruska novinska agencija RIA objavila je video za koji kaže da je snimljen iz Donjecka na kojem se vidi veliki oblak dima koji se diže iz grada Avdiivka, kojeg trenutno drže ukrajinske snage i koji se nalazi sjeverno od grada Donjecka, koji je pod kontrolom ruskih separatista.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvještaj RIA-e niti autentičnost videa. Početkom maja najmanje 10 ljudi je ubijeno, a 15 ranjeno u ruskom granatiranju fabrike koksa u Avdiivki, rekao je regionalni guverner.

Fabrika koksa pripada ukrajinskoj čeličani Metinvest BV koja je u martu saopćila da su granate pogodile teritoriju fabrike, oštetivši neke od njenih objekata. Fabrika je već obustavila rad nakon ruske invazije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.