Zaoštreni odnosi

Rusija: Izrael je odgovoran za rušenje našeg aviona, imamo pravo na adekvatan odgovor

Objavljeno: 18.09.2018. u 12:17

Skrivajući se iza našeg aviona, izraelski piloti su ga postavili kao metu sirijske zračne odbrane, rečeno je iz ruskog ministarstva odbrane

FOTO: ILUSTRACIJA

Ministar odbrane Rusije Sergey Shoygu izjavio je danas da je sva odgovornost za pad ruskog vojnog aviona i za smrt članova posade na Izraelu.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopćilo ranije danas kako je vojni avion oboren sirijskim protivzračnim sistemom S-200 i da je taj nesretni slučaj uzrokovan izraelskim zračnim napadima u Siriji.

Kasno sinoć iznad Sredozemnog mora s radara je nestao ruski avion Il-20 sa 15 vojnika.

Glasnogovornik Ministarstva Igor Konashenkov izjavio je danas da su sirijske odbrambene snage gađale izraelske avione F-16 koji su u tim trenucima izvodili napade na mete u sirijskoj Latakiji u kojoj se nalazi i ruska vojna baza Khimeimim ka kojoj je srušeni ruski avion i letio.

Konashenkov tvrdi da su izraelski piloti iskoristili ruski avion kao zaklon i tako ga učinili metom projektila S-200.

- Skrivajući se iza našeg aviona, izraelski piloti su ga postavili kao metu sirijske zračne odbrane - pojasnio je Konashenkov.

On je također kazao da je Izrael obavijestio Rusiju o intervenciji u Siriji svega minut prije njenog početka i da tako nije ostavio vremena za sklanjanje ruskog aviona na sigurno.

- Posljedica izraelskih akcija je pogibija 15 ruskih vojnika. Te akcije smatramo neprijateljskim činom. To nije u skladu s rusko-izraelskim partnerstvom i zadržavamo pravo da adekvatno odgovorimo - kazao je Konashenkov.

S druge strane, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Emmanuel Nahshon odbio je za Anadoliju komentirati slučaj.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije