Kako su izvujestili, Rusi koncentrišu svoje snage na zauzimanje Mariupolja.

- Završavaju pregrupisavanje i formiraju ofanzivne grupe. Posebno povećavaju avijaciju. Neprijatelj planira da zauzme Mariupolj, kao i da probije odbranu u pravcu Donjecka. U Volinskom pravcu postoji mogućnost raketnih i bombaških udara neprijatelja na vojnu i civilnu infrastrukturu iz Bjelorusije. U pravcu Polisije sa teritorije Bjelorusije, demonstracionim manevrima neprijatelj pokušava spriječiti prelazak Oružanih snaga na druge pravce.

U sjevernom pravcu, neprijatelj završava pregrupisavanje i obnavljanje borbene sposobnosti jedinica u Brjanskoj i Kurskoj oblasti. Nije isključena mogućnost upućivanja ovih jedinica u druge operativne oblasti, uključujući i za borbena dejstva u oblastima Donjecka i Luganska - navodi se u informaciji.

Da se velika ruska ofanziva sprema u ovom dijelu Ukrajine potvrđuje i poziv gradonačelnika Dnjepra, koji je pozvao žene, djecu i starce da se evakuišu dok još mogu, jer se povećava strah od intenziviranja borbi na istoku Ukrajine.

U videoobraćanju, Boris Filatov je rekao da svako ko nije direktno uključen u kritičnu infrastrukturu treba da napusti grad u centralnoj Ukrajini na sigurnija mesta na zapadu zemlje, s obzirom na "pogoršanje situacije u Donbasu".

Dnjepar, koji je imao oko milion stanovnika prije rata, trenutno doživljava priliv ljudi koji su evakuisani iz područja na njegovom istoku.

Preporuka je uslijedila nakon sličnih upozorenja vlasti u Lugansku i Donjecku - koji čine Donbas - gdje se očekuje da će ruska vojska pojačati napade u narednim sedmicama

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, također govoreći na ranijoj konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, rekao je da je pomoć potrebna u "danima, a ne sedmicama" kako bi se izbjeglo da dođe prekasno.

VEZANI TEKST - Ukrajina traži oružje od NATO-a, očekuju se žestoke borbe sa Rusima na istočnom frontu

Artikulišući ozbiljnost situacije, Kuleba je uporedio odvijanje borbi u regionu Donbasa sa Drugim svjetskim ratom.

- To će vas podsjetiti na Drugi svjetski rat, s velikim operacijama... učešćem hiljada tenkova, oklopnih vozila, aviona, artiljerije - kazao je Kuleba.

Rekao je da ovo "neće biti lokalna operacija" na osnovu trenutnih zapažanja ruskih priprema.

- Rusija ima svoj plan, mi imamo svoj - a o ishodu ove bitke odlučivat će se na bojnom polju - dodao je on.

Donbas je staro područje Ukrajine za proizvodnju uglja i čelika. Termin se odnosi na dva velika istočna regiona, Lugansk i Donjeck. Separatisti koje podržava Rusija proglasili su "republikom" u dijelovima regiona 2014. godine, a ruske snage su zauzele više teritorija otkako je počela invazija Vladimira Putina krajem februara.