open-navfaktor-logo
search
"Bit će kao Drugi svjetski rat"
Rusija se priprema za veliki napad na istok Ukrajine, vlast poziva civile da se evakuišu
Ruska vojska planira da zauzme Mariupolj, probijajući odbranu u pravcu Donjecka, saopćio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.
07.04.2022. u 21:51
get url
text

Kako su izvujestili, Rusi koncentrišu svoje snage na zauzimanje Mariupolja.

- Završavaju pregrupisavanje i formiraju ofanzivne grupe. Posebno povećavaju avijaciju. Neprijatelj planira da zauzme Mariupolj, kao i da probije odbranu u pravcu Donjecka. U Volinskom pravcu postoji mogućnost raketnih i bombaških udara neprijatelja na vojnu i civilnu infrastrukturu iz Bjelorusije. U pravcu Polisije sa teritorije Bjelorusije, demonstracionim manevrima neprijatelj pokušava spriječiti prelazak Oružanih snaga na druge pravce.

U sjevernom pravcu, neprijatelj završava pregrupisavanje i obnavljanje borbene sposobnosti jedinica u Brjanskoj i Kurskoj oblasti. Nije isključena mogućnost upućivanja ovih jedinica u druge operativne oblasti, uključujući i za borbena dejstva u oblastima Donjecka i Luganska - navodi se u informaciji.

Da se velika ruska ofanziva sprema u ovom dijelu Ukrajine potvrđuje i poziv gradonačelnika Dnjepra, koji je pozvao žene, djecu i starce da se evakuišu dok još mogu, jer se povećava strah od intenziviranja borbi na istoku Ukrajine.

U videoobraćanju, Boris Filatov je rekao da svako ko nije direktno uključen u kritičnu infrastrukturu treba da napusti grad u centralnoj Ukrajini na sigurnija mesta na zapadu zemlje, s obzirom na "pogoršanje situacije u Donbasu".

Dnjepar, koji je imao oko milion stanovnika prije rata, trenutno doživljava priliv ljudi koji su evakuisani iz područja na njegovom istoku.

Preporuka je uslijedila nakon sličnih upozorenja vlasti u Lugansku i Donjecku - koji čine Donbas - gdje se očekuje da će ruska vojska pojačati napade u narednim sedmicama

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, također govoreći na ranijoj konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a u Briselu, rekao je da je pomoć potrebna u "danima, a ne sedmicama" kako bi se izbjeglo da dođe prekasno.

VEZANI TEKST - Ukrajina traži oružje od NATO-a, očekuju se žestoke borbe sa Rusima na istočnom frontu

Artikulišući ozbiljnost situacije, Kuleba je uporedio odvijanje borbi u regionu Donbasa sa Drugim svjetskim ratom.

- To će vas podsjetiti na Drugi svjetski rat, s velikim operacijama... učešćem hiljada tenkova, oklopnih vozila, aviona, artiljerije - kazao je Kuleba.

Rekao je da ovo "neće biti lokalna operacija" na osnovu trenutnih zapažanja ruskih priprema.

- Rusija ima svoj plan, mi imamo svoj - a o ishodu ove bitke odlučivat će se na bojnom polju - dodao je on.

Donbas je staro područje Ukrajine za proizvodnju uglja i čelika. Termin se odnosi na dva velika istočna regiona, Lugansk i Donjeck. Separatisti koje podržava Rusija proglasili su "republikom" u dijelovima regiona 2014. godine, a ruske snage su zauzele više teritorija otkako je počela invazija Vladimira Putina krajem februara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.