open-navfaktor-logo
search
Ispunjenje cilja
Rusija sve bliže zauzimanju ukrajinske regije Donbas
Rusija se približila svom cilju potpunog zauzimanja istočnog industrijskog središta Ukrajine s rudnicima i tvornicama ugljena jer Kremlj tvrdi da je preuzeo kontrolu nad 97 posto jedne od dvije pokrajine koje čine regiju Donbas.
08.06.2022. u 09:12
get url
text

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da moskovske snage drže gotovo cijelu pokrajinu Lugansk. I čini se da Rusija sada zauzima otprilike polovinu pokrajine Donjeck, prema ukrajinskim dužnosnicima i vojnim analitičarima.

Nakon što je prije dva mjeseca odustala od neuspješnog pokušaja napada na Kijev, Rusija je izjavila da je zauzimanje cijelog Donbasa njen glavni cilj.

Separatisti koje podržava Moskva bore se s ukrajinskim vladinim snagama u Donbasu od 2014. godine, a regija je podnijela najveći teret ruskog napada posljednjih sedmica, podsjeća AP.

Početkom rata, ruske trupe su također preuzele kontrolu nad cijelom Hersonskom regijom i velikim dijelom regije Zaporožje, obje na jugu zemlje.

Ruski dužnosnici i njihovi lokalni službenici razgovarali su o planovima da te regije ili proglase svoju nezavisnost ili budu pripojene Rusiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.