Upozorenje

Rusija tvrdi da se SAD u Siriji bavi krijumčarenjem nafte

Objavljeno: 29.07.2019. u 18:18

U zgradi Ministarstva odbrane Rusije je održana konferencija za novinare o situaciji u Siriji na kojoj je Rudskoy upozorio na određene probleme u ratom pogođenoj zemlji

FOTO: Ilustracija

Načelnik Operativnog štaba Generalštaba Rusije Sergey Rudskoy je izjavio da SAD pljačka naftna polja na istočnoj strani Eufrata te pruža pomoć Kurdima i Arapima u zamjenu za krijumčarenje nafte.

U zgradi Ministarstva odbrane Rusije je održana konferencija za novinare o situaciji u Siriji na kojoj je Rudskoy upozorio na određene probleme u ratom pogođenoj zemlji.

- Osim što pružaju obuku militantima, američke trupe se bave i pljačkom naftnih polja koja su u vlasništvu sirijskog režima na području Eufrata - rekao je Rudskoy.

Dodao je kako je u Siriji posljednjih nekoliko sedmica porastao broj vojnika koji djeluju u okviru privatnih američkih kompanija, napominjući kako njihov ukupni broj iznosi preko 3.500.

Istakao je također da se od prošlog mjeseca znatno pogoršala situacija na području zone deeskelacije sukoba u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

Pripadnici Sirijske mreže za ljudska prava ranije su saopćili kako je u napadima na zonu deeskalacije sukoba Idlib, koje su režimske snage i saveznici izveli od 26. aprila do 12. jula poginulo 606 civila, od toga 157 maloljetnika i 111 žena.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije