open-navfaktor-logo
search
Agresija
Rusija započela referendume o pripajanju teritorija u okupiranim dijelovima Ukrajine
Jutros rano separatističke vlasti započele su referendume o pripojenju Rusiji u okupiranim dijelovima Ukrajine, javlja AFP.
23.09.2022. u 08:58
get url
text

Referendumi o ruskoj aneksiji počeli su u petak na ukrajinskoj teritoriji koju kontrolira Moskva, javile su ruske novinske agencije, o onome što su Kijev i Zapad osudili kao "ilegalno glasanje."

Naglo organizirani referendumi u okupiranim dijelovima Ukrajine trajat će četiri dana.

Pitanja na glasačkom listiću djelomično se razlikuju ovisno o regiji.

U Donjeckoj Narodnoj Republici pitanje, koje je postavljeno samo na ruskom jeziku, glasi "Jeste li za pridruživanje DNR Ruskoj Federaciji na osnovu pravnog poretka Ruske Federacije?" Samoproglašena Narodna Republika Lugansk koristi istu frazu.

U Hersonu će pitanje biti: Jeste li za otcjepljenje Hersonske oblasti od države Ukrajine, formiranje samostalne države Hersonske oblasti i njeno priključenje Ruskoj Federaciji kao dijelu Ruske Federacije?

A u okupiranim dijelovima Zaporožja pitanje je i na ruskom i na ukrajinskom, a glasi: Jeste li za otcjepljenje Zaporoške oblasti od Ukrajine, formiranje Zaporoške oblasti kao nezavisne države i njeno priključenje Ruskoj Federaciji kao podentitet Ruske Federacije?

Glasanje je počelo u petak u 05:00 po univerzalnom vremenu (GMT) i trebalo bi da se okončaju u utorak u četiri regije koje u potpunosti ili delimično kontroliraju ruske trupe – Donjeck i Lugansk na istoku i Herson i Zaporožje na jugu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.