open-navfaktor-logo
search
Velika eksplozija
Ruske krstareće rakete uništene u napadu na Krim
Ministarstvo odbrane Ukrajine saopćilo je kasno u ponedjeljak da su u eksploziji uništene ruske krstareće rakete "Kalibr" koje su se prevozile vozom u gradu Džhankoi, na Krimu koji je okupirala Rusija.
21.03.2023. u 07:59
get url
text
Eksplozija na Krimu

Ukrajinske vlasti nisu direktno preuzele odgovornost za napad, ali su rekle da on služi daljnjoj "demilitarizaciji Rusije i pripremi poluostrva Krim za deokupaciju", prenio je CNN.

Sergej Askjonov, šef anektiranog poluotoka, potvrdio je da je došlo do napada i da je sistem protivzračne odbrane regiona aktiviran. Jedna osoba je povrijeđena, a dvije zgrade su oštećene, rekao je Askyonov.

Snimak prikazuje veliku eksploziju.

Dva najvažnija ruska vojna aerodroma na Krimu nalaze se u Džhankoiju i Gvardeyskoyeu, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane 2022.

Na Krimu je također važna luka i velika pomorska baza ruske crnomorske flote u gradu Sevastopolju. Neki od najvažnijih ruskih ratnih brodova su pristali tamo.

SAD je ranije optužio Rusiju da koristi krstareće rakete ispaljene s brodova u Crnom moru za gađanje civilnih ciljeva u Ukrajini.

BBC prenosi da se u eksploziji zapalilo nekoliko zgrada, a električna mreža je oštećena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.