- Tri lovca Su-27 poletjela su kako bi identificirala mete u zraku i spriječila povredu granice Ruske Federacije - ističe se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane.

Kako navodi taj izvor, ruski avioni su presreli i propratili francuske lovce Mirage 2000 i Rafale, opskrbni avion KC-135 francuskog ratnog zrakoplovstva i dva američka izvidna aviona, CL-600 Artemis i RC-135.

Pet letjelica je promijenilo smjer, a ruski borbeni avioni su se vratili u bazu, navodi ministarstvo. Dan ranije Moskva je izvijestila da je presrela i propratila tri francuske letjelice iznad Crnog mora. Posljednjih sedam dana zategnuli su se odnosi Rusije i zapadnih zemalja koje optužuju Moskvu da gomila snage na ukrajinskoj granici radi vojnog djelovanja.

Američki predsjednik Joe Biden je u razgovoru u utorak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zaprijetio Rusiji oštrim ekonomskim sankcijama ako napadne Kijev. Biden treba razgovarati o toj temi s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Moskva tvrdi da ne želi rat i naziva provokacijom vojne vježbe koje zemlje NATO-a provode u blizini njene granice na Crnom moru.