Psaki je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući kazala da Sjedinjene Američke Države provode istragu o ruskim napadima na civile u Ukrajini.

- Trenutno provodimo vlastite istrage. Istražujemo pitanja kao što su gađanje civila i upotreba zabranjenog oružja. Još nismo došli do nekog zaključka. Međutim, namjerno gađanje civila smatrat će se ratnim zločinom - rekla je Psaki.

Posebno se osvrnula na napad ruske vojske na nuklearnu elektranu Zaporožje.

- Ovo je vrhunac neodgovornosti. Kremlj treba da prekine svoje napade oko nuklearne elektrane - naglasila je Psaki.

Istakla je da su zabrinuti zbog ruskog napada na nuklearnu elektranu.

- Postupak ruske vlade je neodgovoran i opasan. Mogao je izazvati veliku prijetnju civilima u regiji i okruženju - rekla je Psaki.

Nuklearna elektrana Zaporožje poznata je kao najveća u Evropi i jedna od deset najvećih nuklearnih elektrana na svijetu.

U prvim danima rusko-ukrajinskog rata, ruske snage na sjeveru zemlje preuzele su kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu.

Ukrajina, koja ima 15 aktivnih nuklearnih reaktora u četiri postrojenja u zemlji, osigurava oko polovinu svoje električne energije upravo iz ovih elektrana.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Moskva je dodatno izolovana jer je njenim avionima zabranjeno letenje u evropskom, američkom i kanadskom zračnom prostoru.