open-navfaktor-logo
search
Zakon u pripremi
S kim će Vlada pregovarati o pravima zdravstvenih radnika, je li bitna riječ doktora
Ako bi se omogućila reprezentativnost na nivou struke, to bi gotovo uzrokovalo cijepanje svih sindikata, pa bismo ubuduće imali sindikat doktora, medicinskih sestara, kuharica, inženjera, situaciju formiranja desetaka sindikata, kažu u Vladi FBiH
27.06.2019. u 10:33
get url
text
Štrajk ljekara

Federalna vlada je odbila amandman na izmjene Zakona o radu FBiH kojim bi Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH ponovo dobio reprezentativnost, a koja im je sudskom presudom ukinuta prije nekoliko mjeseci. U Vladi FBiH su nam kazali da je amandman odbijen uz obrazloženje da takve stvari treba da se reguliraju zakonom o reprezentativnosti.

- Zaključak Vlade Federacije je da se odbija amandman na izmjene Zakona o radu, ali zato Vlada mora donijeti zakon o reprezentativnosti i on je u pripremi. Sada se nalazi u formi prednacrta. Pojašnjenja radi, postoji sindikat zdravstva na nivou grane u FBiH koji ima i članstvo doktora, ali tu su i medicinske sestre, vozači, kuharice i on ima reprezentativnost, da li su doktori zadovoljni njihovim predstavljanjem, to je druga stvar. Sindikat koji traže izmjene Zakona o radu je dobio reprezentativnost od resornog ministarstva, ali Nezavisni sindikat zdravstva je pokrenuo tužbu protiv njih, i oni nemaju problem s Vladom FBiH. Ovdje se radi o međusindikalnom sporu - objašnjavaju nam u Vladi FBiH.

Dodaju da postoje dvije pravosnažne presude u Tuzli i Sarajevu koje kažu da Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH nema reprezentativnost, i time im se poništava kolektivni ugovor.

- I sada taj sindikat želi da izmijeni Zakon o radu kako bi se njima omogućila strukovna reprezentativnost i kako ne bi bili u sindikatu sa medicinskim sestrama, vozačima, kuharicama. Drugim riječima, da se zakon pravi prema sindikatu doktora, zbog čega smo sada dobili pisma od svih drugih sindikata da se protive izmjenama Zakona o radu. Ako bi se omogućila reprezentativnost na nivou struke, to bi gotovo uzrokovalo cijepanje svih sindikata, pa bismo ubuduće imali sindikat doktora, medicinskih sestara, kuharica, inženjera, situaciju formiranja desetaka sindikata. A onda biste imali sindikat ortopeda, stomatologa, hirurga i samim tim svake dvije minute štrajkove u zemlji - kazali su nam u Vladi FBiH.

Razgovarali smo i sa Harunom Drljevićem, predsjednikom Ljekarske komore Federacije BiH.

- Ne postoji niti jedna bolnica ili dom zdravlja bez doktora. Ne možemo promijeniti odnos plaća doktora i medicinskih sestara ako smo u istom sindikatu. Na jednog doktora idu četiri sestre, tu su i vozači, portiri... Nikada nećemo dobiti bilo kakvu povišicu ako se bude pitao taj sindikat. Oni kažu: "Doktorima ćete podići plaću za 100 KM, a nama za 99 KM". Vi dobro znate šta je snaga broja ruku i zbog toga svugdje na svijetu treba da postoji sindikat doktora medicine i stomatologije i mora imati reprezentativnost - govori nam Drljević i dodaje:

- Međutim, kod nas država je ta koja nije zainteresovana, a ne onaj drugi sindikat. Država hoće sindikat gdje je sve umeljano. Ona je spremna da komunicira sa sindikatom gdje su doktori manjina. Doktori na to nisu spremni. Ima li ijedna zdravstvena ustanova bez doktora? Nema. Pa ne možete im onda ne dozvoliti da imaju svoja prava. Na kome je krivična i stručna odgovornost u zdravstvu? Na ljekaru. Mi prihvatamo odgovornost i u domu zdravlja, bolnicama, ali i u tamo nekim kućicama na selu, na ulici, ali tražimo da za to budemo adekvatno plaćeni - poručio je Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.