open-navfaktor-logo
search
Presuda
Šabanoviću četiri godine zatvora zbog prodaje droge u Brčkom
Osnovni sud Brčko distrikta BiH nepravomoćno je na četiri godine zatvora osudio Danijela Šabanovića (30) optuženog da je rukovodio grupom za neovlaštenu nabavku i prodaju opojnih droga na području Brčkog.
22.02.2020. u 11:46
get url
text

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Šabanovića po optužnici za nabavku i prodaju marihuane i amfetamina putem organizirane grupe, čiji su pripadnici uhapšeni u okviru akcije CER.  Iz Tužilaštva navode kako je Šabanovića, kao organizatora grupe, Osnovni sud Distrikta nepravomoćno osudio na kaznu zatvora od četiri godine, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice.

- Tužilaštvo procesuira Šabanovića što je lično i posredstvom drugooptuženog Zlatka Muratovića (32) nabavljao drogu na području Distrikta, gdje su je ostali članovi prenosili i prodavali. Da su unutar prethodnih godinu dana vršili ova krivična djela, pored njih dvojice, krajem prošle godine optuženi su i Nihad Hukić (26), Amra Begić (26), Bahrija Fazlović (52) i Selma Huremović (23). Njima je tada stavljeno na teret da su se narkokriminalom bavili putem organizirane grupe ili pojedinačno, a Šabanović je kao organizator grupe samo dva mjeseca kasnije osuđen za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga - navode iz Tužilaštva.

Četverogodišnja zatvorska kazna izrečena Šabanoviću rezultat je sporazuma o priznanju krivice, kojeg je Tužilaštvo zaključilo s optuženim u skladu sa sudskom kaznenom politikom za ovu vrstu krivičnih djela. Predlaganjem sporazuma, kojeg je Osnovni sud Distrikta prihvatio, postupak protiv vođe grupe organizirane u cilju vršenja krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga na području Brčkog, okončan je njegovim kažnjavanjem u najkraćem roku.

Pored toga, njemu je na prijedog Tužilaštva izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosima od 5.000 maraka i 5.500 eura. Presudom, na koju je moguće izjaviti žalbu, od optuženog su još oduzeti opojna droga i mobilni telefon, kao predmeti nastali ili upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela. 

Iz Tužilaštva podsjećaju kako je veća količina marihuane i amfetamina pronađena tokom pretresa izvršenih u okviru policijske akcije CER krajem septembra prošle godine. Tada je pretreseno više osoba, objekata i vozila koje koriste, a droga je pronađena zajedno sa sredstvima za precizno vaganje i pakovanje, novcem od prodaje i automatskim oružjem, izvijestili su iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.