- Plan pomjeranja fokusa američke vojne misije, čiji je cilj bio pomaganje Iraku u borbi protiv tzv. grupe Islamske države, je na striktno savjetodavnoj ulozi i obuci do kraja godine bez američkih vojnika u borbenoj ulozi – što će biti objavljeno u širem kominikeu dvojice čelnika na sastanku u Bijeloj kući danas popodne - kazao je zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman jer plan tek treba biti objavljen.

Zvaničnik je kazao da su iračke snage sigurnosti "testirane u borbi" i da su se dokazale "sposobnim" da štite svoju zemlju. Bidenova administracija, ipak, priznaje da Islamska država još  predstavlja značajnu prijetnju, kazao je zvaničnik.

Ta terortistička grupa sada je zapravo "ljuštura" nekadašnje moćne borbene sile otkako je iskorijenjena na bojnom polju u septembru. Ona je, ipak, pokazala sposobnost da izvodi velike napade. Grupa je prošle sedmice preuzela odgovornost za bombaški napad u kome je ubijeno 30 osoba i na desetine ranjeno na pijaci u predgrađu Bagdada.

SAD i Irak usuglasili su se u aprilu da će američkom tranzicijom na savjetodavnu i misiju obuke borbena uloga Sjedinjenih Država biti okončana, ali dvije strane nisu dogovorile vremenski rok o dovršenju tranzicije. Objava dolazi tri mjeseca prije iračkih parlamentarnih izbora zakazanih za 10. oktobar, prenosi AP.