Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus poručila je kako "povlačenje iz Iraka" nije na dnevnom redu SAD-a. Istakla je da Sjedinjene Američke Države nemaju namjeru razgovarati s iračkim vlastima o povlačenju američkih vojnika.

-Svaka delegacija koja će putovati u Irak bit će zadužena za razgovore o potvrđivanja našeg strateškog partnerstva, a ne o povlačenju trupa - rekla je Ortagus.

Irački premijer u odlasku Adel Abdul-Mahdi ranije je zatražio od američkog državnog sekretara Mikea Pompea da pošalje delegaciju za organiziranje povlačenja američkih vojnika iz Iraka.

Abdul-Mahdi je rekao da su američke snage i bespilotne letjelice ušli u irački zračni prostor bez vladinog odobrenja te naglasio da je to protivno sporazumima dviju zemalja.

-U Iraku pridajemo veliki značaj održavanju odnosa sa susjednim zemljama i međunarodnom zajednicom i zaštiti misija stranih predstavništava. Borba protiv ISIL-a, obnova zemlje, zaštita njenog ekonomskog razvoja, nezavisnost i suverenitet, naši su prioriteti - rekao je Abdul-Mahdi.