Američki i južnokorejski dužnosnici razgovarali su u Seulu ocjenjujući da je Sjeverna Koreja gotovo spremna izvesti još jednu detonaciju na svom nuklearnom poligonu u gradu Punggye-ri na sjeveroistoku zemlje.

U tom gradu posljednji put je izvedeno testiranje u septembru 2017. godine, kada Sjeverna Koreja tvrdila da je testirala termonuklearnu bombu dizajniranu za svoje interkontinentalne balističke rakete.

Iako je Bidenova administracija obećala da će se zalagati za dodatne međunarodne sankcije ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim testiranjem, izgledi za smislene nove mjere nisu jasni jer je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda podijeljeno oko ruskog rata protiv Ukrajine.

- Svaka nuklearna proba bila bi potpuno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Postojao bi brz i snažan odgovor na takav test - kazala je  Sherman nakon sastanka sa zamjenikom južnokorejskog ministra vanjskih poslova Cho Hyun-dongom.

- Nastavljamo pozivati ​​Pjongjang da prekine svoje destabilizirajuće i provokativne aktivnosti i odabere put diplomaije - poručila je Sherman, prenosi AP.