open-navfaktor-logo
search
Velika potražnja
SAD: Vozačima kamiona nudi se sedmična plaća 14 hiljada dolara
U Sjedinjenim Državama nedostaje 80.000 kamiondžija. Na to su najviše utjecali poremećaji u lancima snabdijevanja koji funkcionišu u lukama, pa dolazi do nestašica i inflacije.
14.11.2021. u 20:24
get url
text
Kamion

U državi Teksas vozačima kamiona nudi se plaća i do 14 hiljada dolara sedmično, prenosi portal Zerohedge.

Kamiondžije u toj zemlji prevoze nevjerovatnih 72 posto ukupnog tereta i čine šest posto ukupne radne snage sa punim radnim vremenom. Bob Costello iz Američkog udruženja transportera (ATA) napomenuo je da je prije pandemije koronavirusa u SAD-u nedostajalo svega oko 20 hiljada kamiondžija.

Prema njegovim riječima, ta industrija u SAD-u ove decenije morala bi zaposliti više od milion vozača kako bi zamijenila staru radnu snagu.

Costello je rekao da nekoliko faktora doprinosi nedostatku vozača. Starost vozača, pandemija, testiranje na droge, plaća, starosna ograničenja (komercijalni vozači ne smiju da budu mlađi od 21 godinu), problemi na konkursima za posao, kao i problemi u vezi sa infrastrukturom.

Costello je naglasio da za problem u vezi sa nedostatkom vozača u SAD-u ne postoji jedinstveno rješenje, upravo zbog velikog broja uzroka koji na njih utječu. Ipak, naglasio je da je jedno od bitnih rješenja povećanje plaće vozačima kamiona.

Dobra vijest za autoprijevoznike u SAD-u trenutno je kako se dodaje povećanje zahtjeva za dobijanje komercijalnih vozačkih dozvola u toj zemlji. Čekanje za polaganje vozačkog ispita sada je znatno duže i umjesto četiri, sada je 12 nedjelja.

Među novim kamiondžijama ima i bivših taksista i vozača Ubera koji su zbog pandemije ostali bez posla. U državi Teksas uvedena je posebna mjera za polaganje vozačkih ispita, upravo zbog problema u snabdijevanju robom, pa službenici rade i po šest dana u nedjelji.

O svemu tome najbolje govore plaće koje se u Teksasu nude kamiondžijama i kreću se čak do 14.000 dolara nedeljno. Neke kompanije već razmišljaju i o automatizaciji vožnje kamiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.