open-navfaktor-logo
search
Upozorili javnost
Sadržavale tečnost protiv bora: Pfizer pronašao lažne doze svoje vakcine, neke završile i u Evropi
Američka farmaceutska kompanija Pfizer identificirala je prve potvrđene slučajeve lažnih verzija svoje vakcine protiv COVID-19 koja se koristi u inozemstvu.
22.04.2021. u 13:06
get url
text

Lažne doze, razvijene s njemačkim partnerom BioNTech SE, pronađene su u Meksiku i Poljskoj.

U Meksiku je tokom februara oko 80 ljudi primilo lažne doze Pfizer vakcine u klinici u Nuevo Leónu po cijeni od 1.000 dolara. Na sreću, za sada se čini kako nijedna osoba nije imala posljedice.

Pfizer je potvrdio krivotvorenje vakcina, u izjavi za Daily Mail, napisavši da je farmaceutska kompanija "identificirala krivotvorene verzije svoje vakcine u Meksiku i Poljskoj".

- Svjesni smo da će u ovoj vrsti okruženja, potaknuto lakoćom i praktičnošću e-trgovine i anonimnošću koju pruža internet, porasti krivotvorenje i druge nezakonite aktivnosti u vezi sa vakcinama i tretmanima za COVID-19 - dijelom se navodi u izjavi Pfizera.

Doktor Manuel de la O, državni sekretar za zdravstvo, rekao je da su vakcine otkrivene u hladnjacima poput onih za plažu i da su imale različite brojeve serija od onih poslanih u Nuevo León.

Za sada je privedeno šest osoba.

U međuvremenu, u Poljskoj su lažne doze zaplijenjene iz stana muškarca te se za sada čini kako nisu bile iskorištene. Na temelju trenutne analize najvjerovatnije se radi o tekućini protiv bora.

- Imamo vrlo ograničenu opskrbu, opskrbu koja će se povećavati, a druge kompanije isto tako ulaze na tržište vakcina. U međuvremenu to je odlična prilika za kriminalce - rekao je Lev Kubiak, Pfizerov svjetski šef osiguranja.

Iz Pfizera su poručili javnosti da nikada ne pokušava kupiti vakcinu putem interneta, napisavši u svojoj izjavi da se "nijedna legitimna vakcina ne prodaje na webu".

Nacionalni centar za koordinaciju prava intelektualnog vlasništva DHS-a uklonio je 30 web stranica i zaplijenio 74 web domene.

- Pfizer ima bogato iskustvo u ublažavanju kaznenog rizika i sarađuje s BioNTechom na poduzimanju značajnih koraka kako bi se smanjio rizik od nedopuštene aktivnosti vakcinama protiv COVID-19 - stoji u saopćenju iz kompanije Pfizer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.