Ljudi su se okupili u katedrali Svetog trojstva u sjevernom gradu Ruse kako bi odali počast Marinovoj i položili svjeće na kovčeg ove 30-godišnje novinarke, čije je tijelo pronađeno u parku u blizini Dunava. 

Rumunski pravoslavni sveštenik predvodio je liturgiju, dok je procesija prolazila pokraj kovčega kako bi se odala posljednja pošta prije ukopa.

Gradonačelnik Rusea Plamen Stoilov izjavio je da je "ovo brutalno ubistvo bacilo sjenu nad njihovim mirnim gradom".

Bugarski tužioci identifikovali su osumnjičenog kao 21-godišnjeg Severina Krasimirova. On je optužen u odsustvu za silovanje i ubistvo Marinove i Bugarska je zatražila njegovo izručenje od Njemačke, gdje je uhapšen po međunarodnoj potjernici.

Njemački tužioci ranije su saopćili da Krasimirov nije namjeravao da ubije Marinovu, a  i on je negirao da ju je silovao ili opljačkao. 

Ured tužioca u njemačkom gradu Celle saopćio je da je osumnjičeni priznao da je bio pod uticajem alkohola i droga kada je u parku ušao u svađu sa ženom koju nije poznavao. Tužioci tvrde kako im je on rekao da ju je udario u lice  i bacio  u grmlje, ali je negirao namjeru da je ubije. 

Tužioci su saopćili da će Krasimirov biti izručen u roku od deset dana.

Marinova je vodila televizijsku emisiju u kojoj je razgovarala s dvoje bugarskih novinara koji su bili uhapšeni zbog svog rada na istrazi sumnjivih pronevjera fondova EU. Iako Marinova nije bila blisko povezana s istragom pronevjere, njena emisija dotakla se osjetljive teme u Bugarskoj, gdje je korupcija česta pojava, i pojavile su se spekulacije u širokoj javnosti da je ona mogla biti meta ubice zbog svog novinarskog rada.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov ranije je saopćio da su istražitelji razgovarali s porodicom i prijateljima Marinove i da su ustanovili kako ubistvo "nema očiglednih veza s njenim radom", ali su dodali da istraga provjerava sve moguće tragove.

Američki State Deprtment u četvrtak se pridružio evropskim čelnicima u apelu bugarskim vlastima da opširno istraže ubistvo novinarke, prenosi Associated Press.