open-navfaktor-logo
search
Osam milijardi
Šain: Ohrabrujući rezultati u izvozu Bosne i Hercegovine ne smiju nas uspavati
U prvih osam mjeseci 2021. godine u odnosu na isti period 2020. godine izvoz iz Bosne i Hercegovine povećan je za 32 posto, odnosno vrijedan je osam milijardi maraka, a porastao je i uvoz za 22,6 posto!
25.09.2021. u 20:54
get url
text

Ovo su podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, a ističu da najviše izvozimo u Njemačku, Hrvatsku, Srbiju, Austriju i Italiju, a iz ovih zemalja i najviše uvozimo.

Bosna i Hercegovina u proteklih osam mjeseci najviše je izvozila električnu energiju, oko 500 miliona maraka, a zatim slijede automobilska sjedala. Drvna industrija napravila je suficit od 700 miliona maraka. Najviše uvozimo naftna ulja, bitumenska ulja i automobile. Ovo je najveći porast izvoza u posljednjem razdoblju, veći su odnosu na rekordnu 2019. godinu, ocjenjuju u Agenciji za statistiku BiH.

Bilo bi dobro da ovaj trend bude nastavljen, poručuje Željko Šain, ekonomista.

- Naša trgovinska razmjena u ovoj u odnosu na 2020. godinu zabilježila je povećanje u izvozu, ali i uvozu. To je dokaz da se naša privreda na jednoj strani stabilizira i kreće u novi zamah, ali još postoji potreba smirivanja situacija u našem okruženju. Mi moramo ovaj trend nastaviti da nam se ne dogodi uspavanka i tako usporimo naš ekonomski razvoj, a ovi rezultati su dokaz da se možemo razvijati – kaže Šain.

Naš sagovornik upozorava da ne smijemo zaboraviti da je 2020. godina bila obilježena posljedicama korone i trebamo se podsjetiti na rezultate trgovinske razmjene prije epidemije korone.

- Mi sada imamo pozitivan trend koji treba zadržati, ali to nije pravo mjerilo koliko smo mi dobri. Ako smo povećali izvoz oko 32 posto u odnosu na 2020. godinu, moramo znati na šta smo to računali i je li osnovica bila niska. Poenta je da se ne smijemo uspavati i da pomislimo da će se snagom automatizma nastaviti izvoz. Brzo se mijenjaju kretanja na tržištu i možemo krenuti u negativnom smjeru ako se nešto značajnije desi jer naša politička situacija nije dobra i stalno se pogoršava, što negativno utječe na ekonomski razvoj – zaključuje Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.