-Poruke koje smo mogli čuti na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika su poruke koje trebaju zabrinuti sve u ovoj zemlji, jer su to separatističke poruke koje bez ikakve sumnje ugrožavaju mir u našoj zemlji – upozorio je Salkić. 

Potrebna je, kaže, odlučna i snažna reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, prije svega potrebna je reakcija visokog predstavnika, koji konačno mora djelovati dok ne bude kasno. 

Ukidanje asimetričnih rješenja u ustavima entiteta i davanje prava Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu, kakva imaju Srbi u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, kako je dodao, put je za rješavanje problema. 

-Da su Bošnjaci i Hrvati imali prava kroz Vijeće naroda, kakva imaju konstitutivni narodi kroz klubove naroda u FBiH, ne bi bila ni usvojena antiustavna i diskriminirajuća rješenja u zakonima u ovom entitetu, na koja je kasnije upućena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine – naveo je entitetski potpredsjednik. 

Rješenje je, ponovio je, identičan način izbora i iste nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta, kao i iste nadležnosti u procesu odlučivanja u Domu naroda FBiH i Vijeću naroda RS. 

-Kada postignemo jednaka ustavna rješenja, sigurno je da će prestati potreba da se podnose apelacije pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, jer bi se zaštita, koja se traži od Ustavnog suda, mogla ostvariti kroz proces donošenja zakona i adrugih akata - ukazao je Salkić.