Poskupljenje plina

Salkić: Računi za januar neće biti uvećani

Objavljeno: 12.01.2019. u 12:18 Autor: A. Šarenkapa

BH-Gas svakodnevno, zbog razlika između nabavne i prodajne cijene plina, trpi gubitak od 80.000 KM, poručio dirtektor ove kompanije

Računi za potrošnju plina u januaru, koje će plaćati stanovnici bit će obračunati po istoj cijeni kao i do sada, kazao je direktor BH-Gasa Jasmin Salkić.

- U ovom trenutku niko ne može dati odgovor kada će građanima dolaziti veći računi za plin. Jedino što je sigurno je da će računi za januar ostati isti. Međutim, zbog nepovećavanja cijene, gubitak BH-Gasa samo za januar će iznositi tri miliona KM - istakao je Salkić.

Napomenuo je kako je uprava BH-Gasa predlagala da se u toku 2018. postepeno povećava cijena plina, kako naglo poskupljenje ne bi predstavljalo finansijski udar na kućne budžete potrošača. Također je pojasnio kako se došlo do visine povećanja cijene za 30 posto.

- Uprava BH-Gasa je predložila prema Nadzonom odboru koji  je jednoglasno usvojio povećanje cijene plina od 30 posto. Kalkulacija je rađena na egzaktnim pokazateljima cijena nafte i naftnih derivata, odnosno porasta ruske cijene plina u zadnjih dvije godine. U zadnjih godinu i po dana BH-Gas je prema NO i prema resornom ministarstvu najavljivao da će doći do ovako drastičnog povećanja ruske cijeneplina. Mi smo najavljivali i predlagali da u 2018. počnemo s laganim povećanjem cijene , ali je taj naš prijedlog Nadzorni odbor odbio i sada je sve to akumulirano od 1. januara 2019 – dodao je Salkić.

Komentarišući izjavu federalnog ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića o tome kako povećanje cijene plina ne smije biti veće od tri do pet posto, Salkić je istakako kako je ministar na vrijeme bio obaviješten o planiranom poskupljenju.

- BH-Gas je prije 9. januara ove godine dobio obavijest od ministra Nermina Džindića na odluku Nadzornog odbora o povećanju veleprodajne cijene plina s 495 na 650 KM za hiljadu kubnih metara. U tom dopisu ministar je iznio svoj stav da je zahtjev BH Gasa opravdan, odnosno za postoje razlozi za povećanje cijene prirodnog plina. U tom dopisu nigdje ne stoji prijedlog za povećanje u rasponu od tri do pet posto, ali ministar je predložio da se razmotri eventualna mogućnost određenog sukcesivnog povećanja cijene u toku godine. Ono što je posebno bitno je, ako je “zakovan“ prijedlog o povećanju cijene za tri do pet posto, da će BH-Gas po trenutnoj kalkulaciji cijene, odnosno po onome što će se dešavati na tržištu ove godine, ostvarivati gubitak u rasponu od 12 do 15 miliona maraka godišnje. Trenutno BH-Gas svaki dan, na razlici između nabavne i prodajne cijene ima gubitak od 80.000 maraka – napomenuo je Salkić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije