open-navfaktor-logo
search
30. godišnjica zločina
Salkić: Ubice nedužnih civila u Hranči kod Bratunca još nisu kažnjeni
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju 30. godišnjice zločina u Hranči kod Bratunca, gdje je na današnji dan započeo je progon Bošnjaka i etničko čišćenje na području cijele općine Bratunac. 
03.05.2022. u 17:50
get url
text
Ramiz Salkić

Obilježavanjem je započela je manifestacija Dani sjećanja na genocid u Bratuncu, kojom će se preživjeli stanovnici ovog podrinjskog mjesta prisjetiti najstravičnijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, te odati počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima. U okviru ove manifestacije svakog 12. maja se klanja kolektivna dženaza bošnjačkim žrtvama na mezarju Veljaci u Bratuncu, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika bh. entiteta RS.

U saopćenju se podsjeća da je na današnji dan, započeo je progon Bošnjaka iz naselja Hranča, ali ujedno i progon i etničko čišćenje na području cijele općine Bratunac. Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja, a ukupno 60 Bošnjaka je ubijeno kod svojih kuća, te u logoru OŠ "Vuk Karadžić" u Bratuncu.

Tokom genocida počinjenog nad Bošnjacima u "zaštićenoj zoni" UN Srebrenica ubijeno je 17 stanovnika Hranče, dok je još 10 ubijeno na drugim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine. Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine. Ubijeno je ukupno 11 djece.

Od aprila 1992. godine do okončanja agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijeno je prema dostupnim podacima 3.536 Bošnjaka Bratunca, od toga 239 žena i 210 djece.

Salkić je položio cvijeće i proučio Fatihu žrtvama ispred spomen-obilježja u Hranči.

- I 30 godina nakon progona sa naših ognjišta i ubistava naših sugrađana, oni koji su trebali osigurati da počinioci teških zločina budu kažnjeni, nažalost, nisu to uradili. Danas počinioci ubistava nedužnih civila u Hranči, slobodno se kreću nekažnjeni i kao slobodni ljudi. Danas još nemamo osuđene ubice civila kojih se mi danas prisjećamo. Nažalost, sudovi, tužilaštva i nadležne agencije u Bosni i Hercegovini, nisu osigurali pravdu za stanovnike ovog mjesta i ovog dijela naše domovine. Mi ih pozivamo da procesuiraju one koji su u ovom mjestu, ali i svim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini činili teške zločine nad civilima - kazao je Salkić.

Istaknuo je da se ovo zlo se ne smije nikada zaboraviti, te da se mora njegovati sjećanje na zločine, nevine žrtve, a istinu pisati i prenositi na nove generacije.

- Ni 30 godina nakon teških zločina zlo nije pobijeđeno. To zlo mi danas osjećamo kroz sistemsku diskriminaciju, veličanje ratnih zločinaca, te negiranje identiteta našeg naroda i naše domovine Bosne i Hercegovine. Svi zajedno trebamo i moramo biti svjesni toga zlo između ostalog nije pobijeđeno jer mnogi nisu spremni da svjedoče o zločinima koji su počinjeni, te tako oni ostaju nekažnjeni. Zbog toga vas pozivam da svjedočite i pomognete da zaslužena kazna stigne zločince. Niko nema pravo istinu o zločinima zadržati samo za sebe - kazao je potpredsjednik Salkić.

Nakon tevhida i odavanja počasti šehidima Hranče preživjeli Bratunčani su posjetili i masovnu grobnicu Borkovac iz koje su 2004. godine ekshumirana tijela osam ubijenih Bošnjaka.

Manifestacija Dani sjećanja na genocid u Bratuncu će trajati do 29. maja, a centralni događaj je 16. kolektivna dženaza žrtvama genocida od 1992. do 1995. godine, koja će biti klanjana 12. maja ove godine, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS Ramiza Salkića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.